Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Στουρνάρας στο στόχαστρο του Μαξίμου για το τραπεζικό κραχ

Ο Στουρνάρας στο στόχαστρο του Μαξίμου για το τραπεζικό κραχ
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Το γεγονός πως ο Γιάννης Στουρνάρας σιωπά για το τραπεζικό κραχ επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης μία μέρα μετά την κατάρρευση των τραπεζών στο Χρηματιστήριο. Αφήνουν με έμμεσο τρόπο να εννοηθεί ότι η απουσία του από τα γεγονότα είναι από περίεργη έως ύποπτη καθώς εκ της θέσεως του θα έπρεπε να έχει παρέμβει δυναμικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστρο και του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με ένα tweet έγινε πιο συγκεκριμένος σχολιάζοντας ότι: «Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε οικονομική κερδοσκοπία. Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, εξελίσσονται θετικά. Δίπλα στο οικονομικό σορτάρισμα, παίζονται και πολιτικά παιχνίδια. Θα αποτύχουν και πάλι! Γιατί σιωπά η Τράπεζα της Ελλάδας;».

Τα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι η καχυποψία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει συντελέσει στο να σχολιάζουν τη συμπεριφορά του Κεντρικού Τραπεζίτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα τη στιγμή που βάλλεται ο τραπεζικός κλάδος για τον οποίο είναι υπεύθυνος.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στη σύσκεψη που έγινε προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οποίο παραβρέθηκε όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν παραβρέθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα γεγονότα αλλά και για να προτείνει λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πάντως ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Κεντρικό Τραπεζίτη.

Ερμηνεύοντας τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα οι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι προφανώς ο Έλληνας τραπεζίτης μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλει να δικαιωθεί καθώς ήταν ο μοναδικός που επέμενε για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αντίθετα με τη θέση της κυβέρνησης – που έλεγε ότι δεν χρειάζεται- και η οποία τελικά υιοθετήθηκε.

Όσοι πάντως υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, λένε ακόμα ότι ο Έλληνας Τραπεζίτης πέρα από την προσωπική του δικαίωση επιθυμεί να υπάρξει και ένα ισχυρό χτύπημα στο  Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να περιοριστεί το κλίμα εφορείας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στην κοινωνία. «Φυσικά αυτή η επιδίωξη του δεν είναι ξεκομμένη από τα σχέδια που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ για εκλογές εδώ τώρα» επισημαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Η άποψη αυτή αποτυπώθηκε άλλωστε και στο πρωτοσέλιδο της Αυγής όπου είχε τίτλο «Το μεγάλο σορτάρισμα της ΝΔ» όπου μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για προσπάθεια υπονόμευσης της εξόδου στις αγορές με βρόμικη προπαγάνδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις