Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για σκληρό ροκ με αιχμή ακρίβεια και υποκλοπές

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για σκληρό ροκ με αιχμή ακρίβεια και υποκλοπές

Πάνω στο δίπτυχο ακρίβεια – θεσμοί και δημοκρατία θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντίθετα με όσα λένε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν υποστεί μεγάλη ζημία από το θέμα των υποκλοπών.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι σαφώς η καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την ακρίβεια των σούπερ μάρκετ έχει επιβαρυνθεί παρά πολύ ενώ ο φόβος που κυριαρχεί για την ενέργεια στην κοινωνία είναι πρώτο θέμα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ωστόσο ότι τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ουδόλως «έπιασαν πάτο», όπως προβάλλει το Μαξίμου και ορισμένες δημοσκοπήσεις: «αντιθέτως, όλα μαζί συνθέτουν μία δυστοπική πραγματικότητα και προετοιμάζουν το έδαφος για κοινωνική “έκρηξη” όταν η τελευταία σταγόνα θα ξεχειλίσει το ποτήρι».

Έτσι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα θα κινηθούν βάζοντας καθημερινά τα δύο θέματα. Την ακρίβεια και το πώς θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα θέματα της δημοκρατίας.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν φουσκωμένοι και “το επιδοματικό αλαλούμ συνεχίζεται”, καθώς η κυβέρνηση αρνείται “το προφανές”: να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να βάλει πλαφόν σε ρεύμα/φυσικό αέριο. Πόσο δίκαιο και κοινωνικά αποδοτικό είναι ένα σύστημα που σου παίρνει εκατό ευρώ μέσα από την καλυμμένη ρήτρα αναπροσαρμογής και τον ΦΠΑ για να σου επιστρέψει δέκα;», είναι το ερώτημα που θα θέτουν μετ’ επιτάσεως τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα των θεσμών επισημαίνουν ότι «παρά την σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει την εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών   στην Ευρώπη δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα».

Την Τετάρτη (28.09.2022) ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες, αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ. Και στις δύο συναντήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και στην κυβερνητική απόφαση να μείνουν «στο απόλυτο σκοτάδι» οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Την επόμενη Πέμπτη η Βέρα  Γιούρεβα, θα έλθει στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, δεδομένης της «μεγάλης συζήτησης» που γίνεται στα ευρωπαϊκά όργανα για τα “καυτά” ζητήματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, των διώξεων δημοσιογράφων και δικαστών (Τουλουπάκη) και την ελευθερία του Τύπου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, θα φτάσουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PΕGA) που διερευνά υποθέσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις