Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμό εκλογών: Στόχος οι 80.000 για Τσίπρα, «μάχη χαρακωμάτων» για Κ.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμό εκλογών: Στόχος οι 80.000 για Τσίπρα, «μάχη χαρακωμάτων» για Κ.Ε.

Η αντίστροφη μέτρηση για την 15η Μαΐου, ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την αγωνία τους για το εάν θα καταφέρουν να υπερπηδήσουν τα αντικειμενικά προβλήματα που έχει αυτή η διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών.

Ολοκληρώνοντας τις περιοδείες που έκανε σε όλη την Ελλάδα προωθώντας το αφήγημα της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σταλεί «ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι μέρες της τελειώνουν», ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα (13.05.2022) στην Άρτα και το Αγρίνιο.

Χθες πάντως σε τηλεοπτική συνέντευξή του εξέφρασε την άποψη ότι το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής στην κάλπη «θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαντάζονται κάποιοι».

«Τα 1.000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή θα είναι 1.000 ταχυδρομεία που θα στείλουν επιστολές, που θα στείλουν τον λογαριασμό πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να κάνει ξεκάθαρο το πολιτικό διακύβευμα.

Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή την διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε επάνω του, καθώς από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ενώ οι «53» εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς, όπως λένε, θα αλλοιωθεί ο πολιτικός και ιδεολογικός χαρακτήρας του κόμματος, αφού μέσα από αυτή την διαδικασία θα χάσει τον συλλογικό χαρακτήρα του και θα γίνει αρχηγικό κόμμα.

Όσοι ωστόσο διαφωνούν με τις απόψεις των «53» και της «Ομπρέλας» λένε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που διαμόρφωσε νέες συνθήκες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας. Η αποδοχή του λοιπόν από τον κόσμο θα έπρεπε να εκφραστεί με κάθε τρόπο.

Με δεδομένο πάντως ότι αυτή η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για το κόμμα της αριστεράς, τα στελέχη της «Ομπρέλας» είχαν φέρει αντιρρήσεις για την εκλογή  των στελεχών της ΚΕ με αυτή την διαδικασία.

«Για πρώτη φορά ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή μπορούν να εκλεγούν από όλα τα μέλη του κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι «δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλοι οι πολίτες που θα πάνε  την Κυριακή και θα γίνουν μέλη του κόμματος, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συστρατευτούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια πολιτική επιρροή. Θέλουμε να τον καταστήσουμε αντίστοιχα κοινωνικά παρεμβατικό και οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα είναι σταθμός σε αυτήν τη διαδικασία».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποφεύγουν να δηλώσουν που βάζουν τον πήχη τόσο για την εκλογή του προέδρου από τη βάση όσο και για την συμμετοχή που θα υπάρξει για την εκλογή της ΚΕ.

Για την εκλογή των συνέδρων ψήφισαν 40.000 από τα 61.600 εγγεγραμμένα μέλη. Με δεδομένο ότι για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όποιος επιθυμεί να ψηφίσει θα μπορεί να το πράξει ακόμα και την τελευταία στιγμή, ο διπλασιασμός των ψήφων είναι το ζητούμενο. Δηλαδή, αν καταφέρει να προσεγγίσει τις 80.000 τότε οι συνεργάτες του θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. 

Μάχη χαρακωμάτων θα δοθεί για την ΚΕ καθώς οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ –«προεδρικοί» και «Ομπρέλα»- θέλουν να καταγραφούν με μεγάλες δυνάμεις καθώς μετά από αυτή την διαδικασία η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστη για όλους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις