Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντεπίθεση με σκληρή αντιπολίτευση – Οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά που δεν θέλει συγκατοίκηση

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρες σε ό,τι άφορα τις εξορύξεις, το μεταναστευτικό, το φορολογικό και το τραπεζικό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντεπίθεση ακολουθώντας σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση από την στιγμή που είδε ότι η συγκατοίκηση με την Νέα Αριστερά δεν προχωράει ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Στην Κουμουνδούρου έστω και αργά πήραν το μήνυμα ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθήσει μία δική του αντιπολιτευτική γραμμή, πιο σκληρή από το ΠΑΣΟΚ με στοιχεία ακτιβισμού τότε το κόμμα της Κουμουνδούρου κινδυνεύει να χαθεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Παράλληλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να στριμώξουν το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται να θέλει να ακολουθήσει έναν απόλυτα θεσμικό δρόμο στοχεύοντας στους ψηφοφόρους του κέντρου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, εμφανίστηκε χθες (17.02.2025) να ανεβάζει ιδιαίτερα τους τόνους ζητώντας να κατατεθεί εδώ και τώρα η πρόταση μομφής την οποία μάλιστα συνέδεσε και με προσφυγή στις κάλπες.

«Προφανώς όταν ζητάμε να γίνει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, εννοούμε ότι εφόσον χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα πέσει και θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει Έλληνας σήμερα που πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Φυσικά και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εκεί θα πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Από τη μία έχουμε μία κυβέρνηση έξι ετών, η οποία στο κράτος δικαίου, στα καρτέλ, στα Τέμπη, στις υποκλοπές, ακόμα και στην περίπτωση των πέντε στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη, που μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση ως τροχαίο, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που συμβαίνουν, δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εμείς ζητάμε να έρθει στη Βουλή με πρόταση μομφής και προφανώς αυτός που είναι δικαστής για τους πρωθυπουργούς είναι ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός αποφαίνεται στις εκλογές, στην κάλπη.

Δεν υπάρχει ζήτημα ή πρόταση δυσπιστίας ή εκλογές, αυτά πάνε με τη σειρά. Μέσω της πρότασης δυσπιστίας πρέπει να έρθει να απολογηθεί για τα Τέμπη, το αποτέλεσμα της συζήτησης πρέπει να οδηγηθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να κριθεί αυτό που παρουσιάζει ως σταθερότητα».

Οι απόψεις αυτές είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι ζητούν εκλογές.

Την ίδια στιγμή η ένταξη της Ράνιας Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ δεν δημιούργησε καμία ιδιαίτερη ταραχή στην Κουμουνδούρου, καθώς τα στελέχη της είχαν αντιληφθεί ότι η ανεξάρτητη βουλευτής έψαχνε εκλογική στέγη.

Όπως σημείωναν ωστόσο «εξελέγει με τις ψήφους των αριστερών ψηφοφόρων, για ακατανόητους λόγους έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ακολουθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τώρα με κριτήριο το εάν θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ».

Δεν θέλει «συγκατοίκηση» η Νέα Αριστερά

Εν τω μεταξύ τα στελέχη της Νέας Αριστεράς τα οποία διαφωνούν με την συγκατοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να ζητούν την δημιουργία ενός νέου αριστερού φορέα.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η συγκατοίκηση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως να γίνει η αυτοκριτική των στελεχών της Κουμουνδούρου για το τι έγινε από το 2019 και το κόμμα κατρακύλησε στα ποσοστά που έχει σήμερα.

Θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περίοδο του Στέφανου Κασσελάκη και σε όσα έγιναν εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει μία περίοδο έντονης απαξίωσης.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η Κουμουνδούρου να διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις της καθώς είναι τουλάχιστον προβληματικό ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει -όπως και το ΠΑΣΟΚ- τα εξοπλιστικά.

Θεωρούν δε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρες σε ότι άφορα τις εξορύξεις, το μεταναστευτικό, το φορολογικό και το τραπεζικό. Ακόμα εκφράζουν αντιρρήσεις και για κάποια στελέχη που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 9 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Μας λείπεις κάθε μέρα»
Η 29η Μαΐου παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και για πολλούς ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνδέθηκαν πολιτικά και προσωπικά με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης
Στράτος Φαναράς: «Ψυχραιμία παιδιά, το νεκροταφείο κομμάτων θα έχει δουλίτσα»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis προειδοποιεί ότι ανοίγει περίοδο αβεβαιότητας που απαιτεί «ταλαντούχους παίκτες» και «στρατηγικά μυαλά», την ώρα που η αντιπαράθεση για τις δημοσκοπήσεις οξύνεται
Στράτος Φαναράς
ΕΛΑΣ κατά Πιερρακάκη για την «ψηφιακή κυριαρχία»: Αιχμές για Predator, αναθέσεις και εξάρτηση από τεχνολογικούς κολοσσούς
Με εκτενή ανάρτηση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αδιαφάνεια, τεχνολογική εξάρτηση και ελλιπή προστασία προσωπικών δεδομένων
Αλέξης Τσίπρας
Εξώδικο στον Δουδωνή από την RealPolls μετά τα περί μαϊμούς - δημοσκόπησης: «Μου ζητούν δήλωση μετανοίας, δεν τα έχουν υπολογίσει καλά»
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ απαντά στην εταιρεία ερευνών, δηλώνοντας ότι μπήκε στην πολιτική «για να λέει την αλήθεια, με κάθε κόστος»
Παναγιώτης Δουδωνής, ΠΑΣΟΚ 8