Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου – «Ο Μητσοτάκης θέλει μακρά περίοδο αστάθειας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου – «Ο Μητσοτάκης θέλει μακρά περίοδο αστάθειας»

Το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου βλέπουν πίσω από την προσπάθεια του πρωθυπουργού  να «δαιμονοποιήσει» την απλή αναλογική τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχοποιεί την απλή αναλογική που είναι αποδεκτή πλειοψηφικά από τους πολίτες (47% με βάση στις τάσεις της MRB) γιατί σχεδιάζει να μετατοπίσει το τέρμα επειδή δεν μπορεί να βάλει γκολ. Να αλλάξει δηλαδή δεύτερη φορά σε μία θητεία τον ίδιο το νόμο ενισχυμένης αναλογικής που αυτός έφερε, επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί ούτε έτσι να έχει ελπίδες επανεκλογής. Αν το κάνει, απλά θα διασφαλίσει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας τις χθεσινές (07.07.2022) δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας», ο ίδιος «πυροδότησε την εκλογολογία με σενάρια πρόωρων εκλογών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ανακοινώνοντας κάθε δεύτερη μέρα υποψήφιους και λέγοντας πως δεν μπορούμε να πάμε σε 12 μήνες προεκλογική περίοδο και κλίμα τοξικότητας και πόλωσης, τώρα θέλει να εμφανιστεί ως δήθεν εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας».

Προσθέτουν μάλιστα αναφερόμενοι και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι «εάν τελικά δεν προκηρύξει εκλογές για το Σεπτέμβρη, όπως ο ίδιος είχε σχεδιάσει και προανήγγειλαν με ημερομηνίες οι ίδιοι οι βουλευτές του, τότε ο μόνος λόγος είναι ένας: βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά, ότι δεν θα ξαναείναι πρωθυπουργός και φοβάται την ήττα. Και προφανώς το θέμα δεν είναι αν θα βρει «δημοσκοπικό ξέφωτο» αλλά ότι δεν υπάρχει «ξέφωτο» για τον κ. Μητσοτάκη. Η διαφορά που παρουσιάζεται σε δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου – και η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα ποιοτικά τους στοιχεία– δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι σαφώς μικρότερη. Αν ίσχυαν αυτές οι διαφορές θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα άγχος».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι η δημοσκοπική πτώση της ΝΔ οφείλεται εκτός των άλλων και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει ΙΧ διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Δεν έχουμε απάντηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική επιτροπή παρακολούθησης των πόρων για τη διασφάλιση διαφάνειας», λένε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας μάλιστα στο κυβερνητικό αφήγημα περί πολιτικής αστάθειας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι: «Μετά την αποτυχημένη διαχείριση της ακρίβειας (αρνητική αξιολόγηση πάνω από 70% σε όλες τις δημοσκοπήσεις), την δραματική επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης λόγω των πολιτικών επιλογών του (ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, βίαιη απολιγνιτοποίηση κλπ), το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας Novartis, το μόνο αφήγημα που έχει μείνει στον κ. Μητσοτάκη είναι αυτό της «πολιτικής σταθερότητας».

Λένε ακόμα ότι «δεν γίνεται όμως να επικαλείσαι την πολιτική σταθερότητα α λα καρτ. Αν θέλεις πολιτική σταθερότητα δεν πυροδοτείς το προεκλογικό κλίμα. Δεν απαξιώνεις αλαζονικά τη λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης της απλής αναλογικής. Δεν προεξοφλείς δεύτερες ή ακόμα και τρίτες κάλπες στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπεραμύνονται μάλιστα της απλής αναλογικής  λέγοντας ότι «ο μόνος σίγουρος δρόμος για πολιτική σταθερότητα είναι σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, κάτι το οποίο διασφαλίζει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ο Μητσοτάκης έχει σχεδιασμό για μακρά περίοδο αστάθειας με υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις