Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Τσίπρας… κρίνει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν

Ο Τσίπρας… κρίνει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν

Μια απόλυτη «ισορροπία του τρόμου» έχει διαμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανάμεσα στις πολιτικές οικογένειες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται να έχει… καταλυτικό ρόλο.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, οι σοσιαλιστές κεφαλαιοποιούν την επιλογή τους να συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, καθώς με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού γέρνει η πλάστιγγα υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι 8 ηγέτες που συντάσσονται με τη θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), 7 με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) –με τον κ. Τσίπρα 8– και 7 με τους Φιλελεύθερους.

Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.

Αδιέξοδο για τις θέσεις-κλειδιά

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνέχιζαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τις διαβουλεύσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στο να οριστούν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς η συμβιβαστική πρόταση που διαμορφώθηκε κηρύχθηκε νωρίτερα νεκρή, καθιστώντας σαφές ότι η νύχτα επρόκειτο να είναι μακρά και δύσκολη.

Η πρόταση που καταρτίστηκε τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε τόσο έντονη αντίδραση μεταξύ των ηγετών της πολιτικής οικογένειας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΛΚ) που πιστεύεται ότι οδεύει να εγκαταλειφθεί.

Ένδειξη της έντασης: η Σύνοδος Κορυφής — σε αυτήν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων δεν δικαιούνται να έχουν μαζί τους κινητά — άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση, στις 19:00. Ανεστάλη μιάμιση ώρα αργότερα, για διμερείς διαβουλεύσεις, ενημέρωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις