Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Τσίπρας, τα μέτρα και το… θετικό αφήγημα ενόψει εκλογών

Ο Τσίπρας, τα μέτρα και το… θετικό αφήγημα ενόψει εκλογών
Φωτογραφία InTime News

Μέτρα που έχουν να κάνουν άμεσα με το πορτοφόλι των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και με τους συνταξιούχους και τα οποία θα ισχύσουν από αυτό το μήνα ανακοίνωσε χθες (07.05.2019) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δημιουργώντας έτσι ένα νέο θετικό αφήγημα για το κόμμα του, 18 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφορούν χιλιάδες πολίτες και έχουν τον χαρακτήρα του μόνιμου.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ως άσσο στον μανίκι του τα μέτρα για το 2020 λέγοντας ότι ακόμα δεν ξέρει πότε θα τα φέρει προς ψήφιση. Ανάμεσα ωστόσο σε αυτό το θετικό πακέτο της επόμενης χρονιάς είναι και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, θέμα που καίει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να επιτεθεί εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε ότι η ΝΔ χαρακτηρίζει τα μέτρα προεκλογικά. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις μήπως «με την λογική των παροχών τορπιλίζεται η ελληνική οικονομία» ο πρωθυπουργός είπε ότι γι’ αυτό άνοιξε   έναν «ειδικό λογαριασμό στον οποίο πιστώθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ήτοι το 3% του ΑΕΠ ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον εγγύηση για την τριετία 2020, ‘21, ‘22, προς τους δανειστές ότι θα πάρουν όσα συμφωνήθηκαν με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να συνδέσει τις παροχές με τις εκλογές λέγοντας ότι «στις 26 του Μάη ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και φυσικά την οριστική έγκρισή του να το υλοποιήσουμε στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη στις εθνικές εκλογές».

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας με τις χθεσινές εξαγγελίες θωράκισε ακόμα περισσότερο τους βουλευτές του κόμματος του ώστε να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Φυσικά θα αποτελέσουν και ένα ακόμα όπλο στην συζήτηση που θα γίνει από σήμερα στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα μέτρα του 2019 που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες είναι

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων στο συντελεστή 13%.

Μείωση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο στο 6%, από 13%.

– Κατανομή της 13ης σύνταξης.

Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης.

Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%.

Από 601-1000 ευρώ στο 50%.

Για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

Το πακέτο του 2020 θα περιλαμβάνει

–  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

– Την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%.

– την μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ στο 11%.

–  την μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους.

έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

Επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ κατά 80% για νέους μισθωτούς έως 25 ετών και επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ κατά 25% για νέους έως 29 ετών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις