Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο Βέμπερ το χρίσμα, η ΝΔ τις… ευλογίες του ΕΛΚ – Τι βλέπουν στην Πειραιώς πίσω από την παροχολογία Τσίπρα

Ο Βέμπερ το χρίσμα, η ΝΔ τις… ευλογίες του ΕΛΚ – Τι βλέπουν στην Πειραιώς πίσω από την παροχολογία Τσίπρα

Καθαρή στήριξη από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ έλαβαν ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι.

Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ: «Είναι μέλος της δυνατής μας ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΝΔ είναι μέρος της πιο ισχυρής πολιτικής οικογένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να έχει αποφασιστική ψήφο για την επόμενη δεκαετία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός, τον οποίο στήριξαν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ απέναντι στον Φινλανδό, Αλεξάντερ Στουμπ στην εσωτερική διαδικασία του ΕΛΚ.
Αντιθέτως, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Βέρμπερ σημείωσε πως με τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν υπάρχει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη για να γίνουν επενδύσεις. Έκανε δε αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως έτρεξε μια ειλικρινή προεκλογική εκστρατεία το 2015, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα κι έτσι ζήτησε από τους Έλληνες να δώσουν ψήφο στη ΝΔ και να κάνουν τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση στη χώρα και μια νέα κυβέρνηση για να της δώσει ώθηση.
Στην οδό Πειραιώς, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha να εστιάζει στο ζήτημα των 10.000 προσλήψεων στο Δημόσιο εάν ισχύσει η συμφωνία με την Εκκλησία, δηλώνουν πλέον πεισμένοι πως η χώρα μετρά αντίστροφα για τις κάλπες και το μόνο που απομένει είναι ν’ αποφασίσει ο πρωθυπουργός τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Αν και η ΝΔ στήριξε στη Βουλή – όπως και όλη η αντιπολίτευση – την τροπολογία για τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και ιατρούς του ΕΣΥ, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την καθυστέρηση με την οποία προχώρησε σ’ αυτή τη ρύθμιση όσο και για το γεγονός ότι την αξιοποιεί επίσης για τη δημιουργία προεκλογικού κλίματος.
Το ερώτημα που βάζουν οι επιτελείς της οδού Πειραιώς είναι εάν η οικονομία μπορεί ν’ αντέξει αυτές τις ρυθμίσεις και παροχές ή εάν η κυβέρνηση εν τέλει ναρκοθετεί το έδαφος για την επόμενη κυβέρνηση, επιχειρώντας να τη φέρει σε αδιέξοδο και πιθανόν ένα νέο μνημόνιο. Επισημαίνουν δε ότι η χώρα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος στήριξης, ενώ εκτιμούν επίσης, με αφορμή τη συμφωνία με την Εκκλησία, ότι και πάλι για προεκλογικούς λόγους η κυβέρνηση δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμη και τους θεσμούς.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις