Πέμπτη, 30 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης νέος Υπουργός Ναυτιλίας

Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης νέος Υπουργός Ναυτιλίας

Αποδεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (11.9.2023) έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του σχετικά με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, που πνίγηκε όταν τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon. Στη θέση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τοποθετήθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην παραίτηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε πως στη θέση του κ. Βαρβιτσιώτη τοποθετείται ο Χρήστος Στυλιανίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένας άνθρωπος με κυβερνητική εμπειρία και έχει υπάρξει προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένας πολιτικός με Ευρωπαϊκή εμπειρία που είχε συμμετάσχει και στο ΚΥΣΕΑ – και είναι πολύ σημαντικό – και ένας πολιτικός με επιχειρησιακή εμπειρία».

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έχει διατελέσει Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα.

Πριν αναλάβει Επίτροπος, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014) στην Κύπρο, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν, επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1958.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις