Πολιτική

Οι 180 και το δίλημμα της κυβέρνησης

Ενώπιον ραγδαίων εξελίξεων βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς αν αληθεύουν οι πληροφορίες που διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι ότι βρισκόμαστε κοντά στη συγκρότηση της «προεδρικής πλειοψηφίας» τότε είναι ζήτημα χρόνου η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Και αυτό γιατί το βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η τρόικα είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα για τη συνέχιση του προγράμματος με οποιαδήποτε μορφή, η οποία από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνεται με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι εταίροι και οι δανειστές είναι η απομάκρυνση του σεναρίου πρόωρων εκλογών.

Το «κλειδί» προς τούτο είναι ο αριθμός 180, όσοι βουλευτές δηλαδή χρειάζονται στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πριν από 15 μέρες περίπου η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε σε συνομιλητές της ότι αυτή τα στιγμή υπάρχουν 172, ενώ τα τελευταία 24ωρα ακούγονται έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι αριθμοί 175 και 176!

Οι αποκαλύψεις μάλιστα του Τύπου (εφημερίδα ΑΓΟΡΑ) περί πρωτοβουλίας ανεξάρτητων βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ προς την κατεύθυνση συγκρότησης της «προεδρικής πλειοψηφίας» σε συνδυασμό με τη δήλωση-βόμβα του Μανόλη Γλέζου ότι παρούσα Βουή «δεν αποκλείεται» να εκλέξει ΠτΔ, διαμορφώνουν, κατά την εκτίμηση πολλών, εικόνα εκλογής ΠτΔ.

Όπως λένε στελέχη κυρίως της αντιπολίτευσης , αλλά και της συγκυβέρνησης, εάν και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες περί πλειοψηφίας 175-176 τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη εκλογή νέου ΠτΔ, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρει με πιθανά νέα «θερμά επεισόδια» με την τρόικα που θα αλλάξουν ενδεχομένως το εύθραυστο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται υπέρ της εκλογής ΠτΔ,

Ζητούμενο είναι αν οι βουλευτές που συναινούν στην εκλογή ΠτΔ γνωρίζουν και τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα προτείνει η συγκυβέρνηση ή όχι. Εικάζεται ότι ίσως είναι ενημερωμένοι για μια μικρή λίστα δεξαμενής εναλλακτικών υποψηφίων, όχι πάνω από 3, οι οποίοι ενδεχομένως δεν προέρχονται από το χώρο της πολιτικής γα ευνόητους λόγους.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη αυτή τη στιγμή η πολιτική σταθερότητα μέσω της εκλογής ΠτΔ είναι το «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την «επόμενη μέρα» που θα έχει στο επίκεντρο της την βιώσιμη ρύθμιση του χρέους και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ψήφιση της «νέας συμφωνίας» με τους δανειστές με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, γεγονός που αν συμβεί θα ανοίξει διάπλατα και την πόρτα για την εκλογή ΠτΔ. Από το ΠΑΣΟΚ πάντως διαψεύδουν ένα τέτοιο σενάριο.

Εν κατακλείδι μετά την…«λαθάρα» με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις η κυβέρνηση Σαμαρά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών με τους δανειστές και το ερώτημα-δίλημμα που κυριαρχεί πλέον είναι: Πρώτα συμφωνία με την τρόικα και μετά εκλογή ΠτΔ και ενδεχομένως εκλογές ή πρώτα εκλογή ΠτΔ-εκλογές και μετά συμφωνία;

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Πόλεμος» ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ: Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει η Παπαδοπούλου κατά του Κωνσταντόπουλου – «Ούτε βήμα πίσω»
Νέα ανάρτηση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ μετά την καταγγελία για εξύβριση και εκφοβισμό - Αιχμές προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη
Άννα Παπαδοπούλου, ΕΛΑΣ 12
Μπακογιάννης κατά Δούκα για τη Γκράβα: «Εμφανίζεται στις κάμερες στα εύκολα και εξαφανίζεται στα δύσκολα»
Σκληρή ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των μαθητών, τις καθυστερήσεις στους ελέγχους και την αναστολή λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος
Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο στόχαστρο της WSJ: Πίεζε δωρητή να της καταθέσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της – Η στήριξη Ρούμπιο και τα ερωτήματα
Η Χριστίνα Κοραή, μιλώντας στο Live News, σχολίασε το νέο δημοσίευμα – Η απουσία προσωπικής απάντησης της πρέσβειρας και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ το ΠΑΣΟΚ μετά την καταγγελία Παπαδοπούλου: «Με αποκάλεσε σκουπίδι» – Ζητά τη διαγραφή Κωνσταντόπουλου
Το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχεται τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης και υποστηρίζει ότι ζήτησε συγγνώμη - «Αναγνωρίζω το λάθος μου», «Εργαλειοποιεί το περιστατικό»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Κάνει τη στεγαστική κρίση μπίζνα για τους μεγαλοεργολάβους» – «Θα πληρώσετε την αλαζονεία σας στις εκλογές»
Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Οι τροπολογίες για μείωση ΦΠΑ στα μικρά νησιά και ενίσχυση των αλιέων
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
9
Νέα επίθεση Σαμαρά μέσω Τσιούτσια: «Ιδεολογική μετάλλαξη» στη ΝΔ – «Ο κόσμος πιέζει για πολιτικές πρωτοβουλίες»
Αιχμές κατά Μητσοτάκη για την οικονομία, την Κάσο και την «παρακμή» της χώρας - «Αντί να αποπεμφθεί ο Γεραπετρίτης, διαγράφηκε ο Σαμαράς» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος
Αντώνης Σαμαράς
16