Πολιτική

Οι 3 άξονες αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων – 1.353 συλλήψεις μόνο τον Σεπτέμβρη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (16.10.2023), στο υπουργείο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο της δράσης της, προλαμβάνει και εξιχνιάζει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων που έχουν να κάνουν με βία ανηλίκων, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν αντικειμενική δυσκολία λόγω της φύσης και της ηλικίας των θυμάτων. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο.

Οι 3 άξονες δράσης

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τρεις άξονες που πρέπει να κινηθεί η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας στους ανήλικους:

– καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.

– εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.

– εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά.

Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η ελληνική κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας Αρχηγείου, ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο διευθυντής Άμεσης Δράσης Αττικής, ταξίαρχος Διονύσιος Κωστής, οι διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ και η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, αστυνομική υποδιευθύντρια, Γεωργία Πατρωνούδη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Opinion Poll για την Αττική: ΝΔ 31,5%, ΕΛΑΣ 16,9%, ΠΑΣΟΚ 10,2% – Διχασμένοι οι πολίτες για την αυτοδυναμία
Στο 64,9% η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα - Ο Τσίπρας προηγείται του Ανδρουλάκη ως πιθανός αντίπαλος του Μητσοτάκη - «Αγκάθι» η ακρίβεια, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 114
Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τα γεγονότα στη Λιβύη εκθέτουν ανεπανόρθωτα Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση μετά την αναφερόμενη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης - «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 32
Το ΥΠΕΞ απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης: Δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του
«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις»
Υπουργείο Εξωτερικών 53
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας: AI και προσέλκυση επιστημόνων στο επίκεντρο – Ο σχεδιασμός για νέο υπουργείο
Οι νέες υποδομές «Δαίδαλος» και «Pharos», η αύξηση των δαπανών για έρευνα και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρία Λέπτιν
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλία: «Δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής»
Συναντήσεις με επαγγελματίες της εστίασης, νέους και κατοίκους στον Βόλο και στην Αγιά - Το μήνυμα για την κοινωνική εμπιστοσύνη, η αναφορά στην Εθνική Αντίσταση και η πρόταση για το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Ανδρουλάκης: «Αντίπαλός μου είναι ο λαϊκισμός και η διαφθορά» – Αιχμές για Μητσοτάκη και Τσίπρα, στόχος η ήττα της ΝΔ
Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη και το ιδιωτικό χρέος
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ