Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι «αφανείς ήρωες» της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα – Ο ρόλος “κλειδί” του Γρηγόρη Δημητριάδη

Οι «αφανείς ήρωες» της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα – Ο ρόλος “κλειδί” του Γρηγόρη Δημητριάδη

Η επένδυση της Microsoft συνιστά ασφαλώς επιτυχία για την ίδια τη χώρα κι όχι μόνο για την κυβέρνηση. Διόλου τυχαίο είναι, άλλωστε, ότι γι’ αυτό εργάστηκαν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άνθρωποι του στενού κύκλου και της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ένας από αυτούς είναι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ασκεί μεν καθήκοντα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά στην πράξη έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης που χειρίστηκε πολλάκις εμπιστευτικές επαφές με τη διοίκηση της Microsoft, εκπροσωπώντας ασφαλώς τον πρωθυπουργό, έως ότου ο τεχνολογικός κολοσσός αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα και να βγουν «εκτός μάχης» για την κατασκευή του περιφερειακού data center της Microsoft στη ΝΑ Ευρώπη άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Click4more Τι σημαίνει η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Τι είναι τα data centers και ποια τα οφέλη

Από τα χέρια του κ. Δημητριάδη πέρασαν, επίσης, μικρότερα ή μεγαλύτερα γραφειοκρατικά ζητήματα που κλήθηκε να λύσει, καθώς αποτελούσαν δυνητικά ή και πραγματικά εμπόδια για την επένδυση και απαιτούσαν είτε τροποποίηση της νομοθεσίας είτε οδήγησαν σε αποφάσεις, όπως αυτή ν’ αφαιρεθεί η Ελλάδα από τον κατάλογο των ΗΠΑ («Λίστα 301») για τα πνευματικά δικαιώματα.

Είχε προηγηθεί η απευθείας επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον περασμένο Ιανουάριο, όπου για πρώτη φορά τέθηκε υπόψιν της εταιρείας το σχέδιο της κυβέρνησης για μια επένδυση τεχνολογικού περιεχομένου και ανάλογου μεγέθους. Λίγο αργότερα, ο κ. Σμιθ ήρθε στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος του πρωθυπουργού, δηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του για το σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθησαν πολλές τηλεδιασκέψεις στην περίοδο της πανδημίας και οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν πριν από περίπου 15 μέρες, όταν «κλείδωσε» το ταξίδι του επικεφαλής της Microsoft στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία.

Click4more Η Microsoft δημιουργεί μεγάλο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα

Για την επένδυση, ωστόσο, και την αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης εργάστηκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος χειρίστηκε το τεχνολογικό κομμάτι της επένδυσης και την ετοιμότητα της χώρας να την υποδεχθεί τόσο από πλευράς υποδομών όσο και από πλευράς θεσμικού πλαισίου. Μάλιστα, μόλις πριν από μερικές ημέρες ψηφίστηκε ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που διευκολύνει με τις διατάξεις του την επένδυση. Σε συνέντευξή του στο newsit.gr, άλλωστε, εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο κ. Πιερρακάκης είχε αποκαλύψει πως «ετοιμάζεται κάτι μεγάλο», ενώ υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει και τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, με την έννοια ότι αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Αποφασιστικής σημασίας ήταν και ο ρόλος του Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, είναι επιφορτισμένος μεταξύ άλλων με το λεγόμενο “Next Gen Plan”, δηλαδή το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Ένας από τους άξονες αυτού του σχεδίου για την επόμενη μέρα της οικονομίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και σ’ αυτόν εντάσσεται η μεγάλη επένδυση της Microsoft.

Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και εργάστηκε ως προς το θεσμικό σκέλος της επένδυσης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επίσης ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις