Οι «αφανείς ήρωες» της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα – Ο ρόλος “κλειδί” του Γρηγόρη Δημητριάδη

Η επένδυση της Microsoft συνιστά ασφαλώς επιτυχία για την ίδια τη χώρα κι όχι μόνο για την κυβέρνηση. Διόλου τυχαίο είναι, άλλωστε, ότι γι’ αυτό εργάστηκαν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άνθρωποι του στενού κύκλου και της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ένας από αυτούς είναι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ασκεί μεν καθήκοντα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά στην πράξη έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης που χειρίστηκε πολλάκις εμπιστευτικές επαφές με τη διοίκηση της Microsoft, εκπροσωπώντας ασφαλώς τον πρωθυπουργό, έως ότου ο τεχνολογικός κολοσσός αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα και να βγουν «εκτός μάχης» για την κατασκευή του περιφερειακού data center της Microsoft στη ΝΑ Ευρώπη άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Click4more Τι σημαίνει η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Τι είναι τα data centers και ποια τα οφέλη

Από τα χέρια του κ. Δημητριάδη πέρασαν, επίσης, μικρότερα ή μεγαλύτερα γραφειοκρατικά ζητήματα που κλήθηκε να λύσει, καθώς αποτελούσαν δυνητικά ή και πραγματικά εμπόδια για την επένδυση και απαιτούσαν είτε τροποποίηση της νομοθεσίας είτε οδήγησαν σε αποφάσεις, όπως αυτή ν’ αφαιρεθεί η Ελλάδα από τον κατάλογο των ΗΠΑ («Λίστα 301») για τα πνευματικά δικαιώματα.

Είχε προηγηθεί η απευθείας επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον περασμένο Ιανουάριο, όπου για πρώτη φορά τέθηκε υπόψιν της εταιρείας το σχέδιο της κυβέρνησης για μια επένδυση τεχνολογικού περιεχομένου και ανάλογου μεγέθους. Λίγο αργότερα, ο κ. Σμιθ ήρθε στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος του πρωθυπουργού, δηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του για το σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθησαν πολλές τηλεδιασκέψεις στην περίοδο της πανδημίας και οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν πριν από περίπου 15 μέρες, όταν «κλείδωσε» το ταξίδι του επικεφαλής της Microsoft στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία.

Click4more Η Microsoft δημιουργεί μεγάλο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα

Για την επένδυση, ωστόσο, και την αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης εργάστηκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος χειρίστηκε το τεχνολογικό κομμάτι της επένδυσης και την ετοιμότητα της χώρας να την υποδεχθεί τόσο από πλευράς υποδομών όσο και από πλευράς θεσμικού πλαισίου. Μάλιστα, μόλις πριν από μερικές ημέρες ψηφίστηκε ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που διευκολύνει με τις διατάξεις του την επένδυση. Σε συνέντευξή του στο newsit.gr, άλλωστε, εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο κ. Πιερρακάκης είχε αποκαλύψει πως «ετοιμάζεται κάτι μεγάλο», ενώ υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει και τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, με την έννοια ότι αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Αποφασιστικής σημασίας ήταν και ο ρόλος του Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, είναι επιφορτισμένος μεταξύ άλλων με το λεγόμενο “Next Gen Plan”, δηλαδή το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Ένας από τους άξονες αυτού του σχεδίου για την επόμενη μέρα της οικονομίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και σ’ αυτόν εντάσσεται η μεγάλη επένδυση της Microsoft.

Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και εργάστηκε ως προς το θεσμικό σκέλος της επένδυσης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επίσης ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στα γαλλικά: Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στα γαλλικά: Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό

Μήνυμα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τον γαλλικό λαό και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης για τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία: Βαθιά σοκαρισμένος – Tweet στα γαλλικά

Μητσοτάκης για τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία: Βαθιά σοκαρισμένος – Tweet στα γαλλικά

Σοκαρισμένος βαθιά από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε (στα γαλλικά) την αλληλεγγύη του στη Γαλλία. Η Γαλλία έγινε ξανά στόχος φανατικών ... Διαβάστε περισσότερα
Κουτσούμπας κατά κυβέρνησης: Κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ατομικής ευθύνης

Κουτσούμπας κατά κυβέρνησης: Κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ατομικής ευθύνης

Ο γγ της ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση για εγκατάλειψη ... Διαβάστε περισσότερα
Οργή Μητσοτάκη για την στοχοποίηση Τσιόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Χτυπήστε εμένα και αφήστε τους επιστήμονες»

Οργή Μητσοτάκη για την στοχοποίηση Τσιόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Χτυπήστε εμένα και αφήστε τους επιστήμονες»

Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με όσους επιτέθηκαν στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος εμφανίστηκε μετά ... Διαβάστε περισσότερα
Μέτρα ανακοινώνει αύριο ο ίδιος ο Μητσοτάκης – Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Μέτρα ανακοινώνει αύριο ο ίδιος ο Μητσοτάκης – Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν διάρκεια ενός μήνα. Ποιες δραστηριότητες εξαιρούνται. "Στόχος μου είναι να αποφύγουμε γενικό lockdown" είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό. Προανήγγειλε και μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν απ' όσα θα ανακοινώσει.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ – Ζητούν δωρεάν τεστ και αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ – Ζητούν δωρεάν τεστ και αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ

Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο θέμα της πανδημίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των 1.547 κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ... Διαβάστε περισσότερα