Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι αλλαγές στο ΕΣΥ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και οι ανησυχίες στο «στρατόπεδο» της ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τη φράση «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας μετά την περιπέτεια της πανδημίας.

«Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το χτίσιμο ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σημείωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ανοιχτά ότι ο νοσηλευτικός χάρτης στη χώρα δεν είναι ορθολογικός και ότι η διαχείριση του Covid ανέδειξε ξεκάθαρα τις αδυναμίες, κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία,

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ;

Το νέο σύστημα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ονομάζεται «hub and spoke».

Προβλέπει τη δημιουργία clusters νοσοκομείων, δηλαδή νοσοκομείων με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Το σκεπτικό είναι ότι έτσι θα γνωρίζει ο κάθε πολίτης ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο.

Η εικόνα που προέκυψε ανάγλυφα την περίοδο της πανδημίας, με νοσοκομεία στην περιφέρεια να βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις, 20 και 30 χλμ., και να παρέχουν ελλιπείς ή και προβληματικές υπηρεσίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ανέδειξαν την ανάγκη μετασχηματισμού του μοντέλου…

Το νέο μοντέλο, το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, αναμένεται να λαμβάνει υπ’ όψιν αριθμητικούς δείκτες, όπως πληθυσμός κάθε περιοχής, αλλά και τις ανάγκες σε υπηρεσίες, τις αλληλοεπικαλύψεις που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως και τη δυναμικότητα των νοσοκομείων σε κλίνες και τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού.

Επιπλέον δε θα λαμβάνεται υπ’ όψιν και η αποδοτικότητα των νοσοκομείων σε κάθε περιοχή.

Αποφασισμένος δηλώνει ο Μητσοτάκης.

Ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα στο ΕΣΥ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και να παρουσιαστεί το φθινοπώρου.

«Θεωρώ απόλυτη υποχρέωση μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση…» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός από το συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν ανά νομό και πόλη, εκτιμάται πως θα προκαλέσουν  αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Γαλάζια στελέχη ήδη δεν κρύβουν την ανησυχία τους. ‘Έχοντας πρόσφατα γίνει δέκτες σφοδρών αντιδράσεων για τον κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων, θεωρούν βέβαια ότι ο επανασχεδιασμός λειτουργίας στα νοσοκομεία των εκλογικών τους περιφερειών, θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τους ψηφοφόρους τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις