Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα ζητήσουν την κατάθεση Φρουζή!

Φρουζής

Το ενδιαφέρον και των εισαγγελικών αρχών έχουν κινήσει όσα φέρεται να καταθέτει ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου αναμένεται να ζητήσουν, με την ολοκλήρωση της, από τη Βουλή την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή καθώς φέρεται τα όσα έχει αναφέρει να άπτονται και της έρευνας που διενεργούν για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Την ίδια πρακτική θα ακολουθήσουν και για και όποια άλλη κατάθεση ή έγγραφο προκύψει στο μέλλον και άπτεται και της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς που διενεργούν οι δύο αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τι εκκρεμεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Στο μεταξύ, απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών και πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας αναμένονται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα της Novartis για τους δύο πολιτικούς (Άδ.Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλο) για τους οποίους η υπόθεση παραμένει ανοικτή.

Εκτός από τους δύο πολιτικούς στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής αρχής βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνας για επιμέρους αδικήματα που αφορούν την υπόθεση της Novartis.

Click4More Ο Φρουζής έδειξε ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση – Όλα όσα είπε για Λοβέρδο

Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό τον Μάιο του 2019, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον περασμένο Ιούνιο ενώ και πρόσφατα εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματατοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά στελέχη της Novartis, αλλοδαπούς.
Για αυτό το σκέλος η έρευνα “καθυστερεί” καθώς οι αλλοδαποί “ύποπτοι” φέρονται να έχουν ζητήσει μετάφραση της δικογραφίας η οποία αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο λόγω της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Είχαν μάλιστα διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

Τι θα γίνει με τη δικογραφία

Όσο αφορά πάντως το ενδεχόμενο της ανάθεσης του συνόλου της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή δικαστικές πηγές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αποκλειστικά αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Ολομέλεια των Εφετών θεωρείται κατώτερη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), το οποίο που όρισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ακυρότητας της διαδικασίας.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται από άλλους εισαγγελικούς κύκλους πως η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπερ-αρμοδιότητες» μεταξύ των οποίων και η άσκηση ποινικών διώξεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις