Πολιτική

Οι απαιτήσεις των δανειστών για τη ΔΕΗ και η πρόταση της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο της μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα.Oi

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο. Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά για τον Δεκαπενταύγουστο: «Η σκέψη μας με αυτούς που δίνουν αγώνα απέναντι στις πυρκαγιές»
«Η μεγάλη αυτή ημέρα της ορθοδοξίας, είναι πάντα μία ευκαιρία αναστοχασμού και αναζήτησης της δύναμης που μας δίνει η πίστη μας, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες«, είπε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέες αιχμές Μουτσάτσου κατά Καρυστιανού: «Υποβαθμίζεται η συνεισφορά όσων επέλεξαν να αποχωρήσουν»
Η πρώην συνεργάτιδα της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» απαντά στις αναφορές για τα στελέχη που αποχώρησαν και παρουσιάζει αναλυτικά τη δουλειά της στον Τομέα Πολιτισμού - «Δεν διαγράφονται αναδρομικά ο χρόνος, η εργασία, οι πρωτοβουλίες και οι ιδέες»
Αυγερινός, Μουτσάτσου και Καρυστιανού 8
Γεωργιάδης: Από την 1η Σεπτέμβρη η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων – «Τί αμορφωσιά έχουν κάποιοι»
«Αντί να πουν μπράβο αρχίζουν από κάτω και υβρίζουν με θεωρίες συνωμοσίας για τις Ασφαλιστικές, τα προσωπικά δεδομένα», γράφει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 39
Ο 20λογος του Αλέξη Τσίπρα: Η στρατηγική της ανατροπής, το οικονομικό πρόγραμμα και η υπόσχεση για ένα «σοκ εντιμότητας»
Ο πρώην πρωθυπουργός φιλοδοξεί ο «20λογος» του να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόγραμμα διακυβέρνησης και ως συμβόλαιο πολιτικής αξιοπιστίας και να ενώσει την κοινωνική ατζέντα με τη θεσμική υπόσχεση
Αλέξης Τσίπρας 31