Πολιτική

Οι απαντήσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη – Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομική κρίση και την ένταση με την Τουρκία επιχείρησε να δώσει με την ομιλία του στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στην «εθνική αυτοπεποίθηση» που θα φέρουν οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε τόσο για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας όσο και της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της εργασίας, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη βοήθεια προς τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι και εφεδρείες υπάρχουν και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης θα συνεχιστεί κανονικά. Η στρατηγική επιλογή ενίσχυσης της εθνικής άμυνας πάντως σημαίνει πως η κυβέρνηση επενδύσει σ’ αυτήν ως στοιχείο για όχι μόνο για τη θωράκιση της χώρας, αλλά και για την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Click4more: Τα 12 μέτρα Μητσοτάκη – Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και αναδρομικά τον Οκτώβριο

Διότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αφορά σε προμήθειες σύγχρονου υλικού και προσλήψεις προσωπικού, καθώς και αναμόρφωση του συστήματος της στρατιωτικής θητείας – ζήτημα στο οποίο, πιθανότατα, θα αναφερθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι (13.00’), δίνοντας ενδεχομένως κι άλλες διευκρινίσεις επί των όσων είπε χθες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν επενδύει μόνο στην προσωρινή στήριξη όσων εργαζομένων και επιχειρήσεων επλήγησαν από τον κορονοϊό, αλλά επιχειρεί οριζόντιες παρεμβάσεις και διορθώσεις, προκειμένου ν’ ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη και να δώσει ανάσα στους αδύναμους. Κυρίως, όμως, για να στηρίξει την εργασία – με αποφασιστική κίνηση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες – και να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάσωση θέσεων ή τη δημιουργία νέων.

Ανέδειξε, τέλος, ως βασική προτεραιότητα των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προχωρήσει την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και την ενίσχυσή του τόσο σε υλικές υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό.

Click4more: Όλα όσα εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη για Άμυνα, Οικονομία και Υγεία

Γεγονός είναι πάντως ότι στο κομμάτι των φοροελαφρύνσεων ενδεχομένως θα περίμενε κάποιος την κυβέρνηση να είναι πιο… γενναία. Η απάντηση, ωστόσο, σ’ αυτό είναι ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου για τον τρόπο με τον οποίο θα συνταχθεί τους επόμενους μήνες ο προϋπολογισμός του 2021. Με άγνωστο το χρόνο οριστικής άρσης της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορονοϊός και η αδυναμία ανακάλυψης του εμβολίου, η κυβέρνηση έπρεπε να πάει στα… ψαχτά, παρά το περιθώριο που έχει και από την Ευρώπη για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Έκπληξη, ωστόσο, συνιστά η απόφαση για άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα 26 μικρότερα νησιά – κίνηση που έχει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, αλλά ενέχει συμβολική σημασία λόγω της κρίσης με την Τουρκία και τις απειλές της στο Αιγαίο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και έθεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Μητσοτάκης και Μαχμούντ Αμπάς