Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο προσφυγικό – Ενεργοποίηση Θεοδωρικάκου λόγω… Χρυσοχοΐδη

Υπουργικό

Πυρετός εξακολουθεί να επικρατεί στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, καθώς σήμερα (04.10.2019) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, τον οποίο θα συνοδεύει ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και οι δύο, όπως και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ – του οποίου η επίσκεψη στην Αθήνα αναβλήθηκε λόγω της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Παρίσι – βρίσκονταν νωρίτερα στην Άγκυρα. Στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιεστεί η Τουρκία, ώστε ν’ ανταποκριθεί στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να επικαιροποιηθεί αυτή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση των νησιών του Αιγαίου. Κυρίως, δηλαδή, να μειωθούν οι ροές που εξακολουθούν να είναι αυξημένες, παρά και τη συμφωνία Μητσοτάκη – Eρντογάν για το αντίθετο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, μέσω της πίεσης σε Γερμανία και Γαλλία και τις σημερινές συναντήσεις στο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη λεγόμενη «διεθνοποίηση» του ζητήματος, βάζοντάς το στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18/10).

Χθες πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων και των περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Πάντως, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, όπως αυτή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), Κώστα Αγοραστού, ο οποίος τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου στην ενδοχώρα, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η εμπλοκή του Τάκη Θεοδωρικάκου και του ΥΠΕΣ στο ζήτημα, εξάλλου, κάθε άλλο παρά άσχετη φαίνεται να είναι με τις εύθραυστες ισορροπίες στο υπουργικό συμβούλιο και την κριτική που δέχεται από συναδέλφους του ο ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης.

Click4more: Μπακογιάννη: Θα έχουμε χιλιάδες θανάτους στην Μεσόγειο, αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να εγκαινιάσει σήμερα την «Ώρα του Πρωθυπουργού», επιλέγοντας μάλιστα ν’ απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για το προσφυγικό και συγκεκριμένα την κατάσταση στη Μόρια και τα εσωτερικά – όπως τα ονομάζει στην ερώτηση – σύνορα.

Η κυβέρνηση εμμένει πάντως στη θέση της ότι δεν πρόκειται για προσφυγικό, αλλά για μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, την 1η Οκτωβρίου, το 50% όσων φτάνουν στην Ελλάδα είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται από διακινητές σε κατά κανόνα μη εμπόλεμες ζώνες, όπως η Σομαλία και το Κονγκό. Έτσι, οι βασικές εθνικότητες που διαμένουν στις δομές των νησιών είναι Αφγανοί (σ.σ.: σχεδόν οι μισοί), Σύροι, Ιρακινοί, Σομαλοί και Κονγκολέζοι. Πάντως, όλοι οι Αφγανοί π.χ. δεν είναι μετανάστες και όλοι οι Σύροι δεν είναι πρόσφυγες…

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι εκκρεμούν 69.387 υποθέσεις για παροχή ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία έως το τέλος Αυγούστου. Η κυβέρνηση βάζει έτσι στόχο με το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο και την πρόσληψη 400 νέων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αυτό ακριβώς είναι που θα ξεμπλοκάρει και τις επιστροφές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να τίθεται ο στόχος των 10.000 έως το 2020.

Παράλληλα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών, θα μεταφερθούν εντός των επομένων δύο μηνών αναλογικά στις 10 από τις 13 περιφέρειες (σ.σ.: εκτός Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) περισσότερα από 20.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο. Σε ξενοδοχεία θα μένουν μόνον οι οικογένειες με μικρά παιδιά και η χρηματοδότηση θα γίνεται από τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις