Πολιτική

Οι ημερομηνίες των εκλογών και το «φλερτ» με κεντρώους και αναποφάσιστους – Η οδηγία Μητσοτάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα εν όψει εκλογών. «Θα είναι έκπληξη να αλλάξει η ημερομηνία…» δηλώνει με νόημα στο newsit.gr «γαλάζιο» στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο δουλεύει για κάλπες στις 2 ή στις 9 Απριλίου. Υπό αυτό το πρίσμα, η Βουλή έχει μπροστά της εργασίες το πολύ 5 εβδομάδων, καθώς η διάλυση του τοποθετείται περί τις 10 Μαρτίου.

«Όσον αφορά στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, αναμένεται να στηθούν είτε την ίδια ημέρα με τις εκλογές στην Τουρκία, δηλαδή στις 14 Μαΐου, είτε στις 21 Μαΐου. Εναλλακτικά; Μόνο στα τέλη Μαΐου θα έβλεπα τις εκλογές…» προσθέτει η ίδια πηγή, εκτιμώντας όμως ότι το να διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν μοιάζει απίθανο σενάριο.

«Πυρετός» εργασιών στη Βουλή

Η κυβέρνηση διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα της θητείας της και λίγο πριν το «φινάλε» τρέχει να προλάβει να ψηφίσει καταρχήν νομοσχέδια με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, όπως αυτό του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση του προσωπικού αλλά κι αυτό για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδoσχολικής Βίας και του bulling, και βέβαια και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με καθαρό κοινωνικό πρόσημο που έχει εξαγγείλει.

Παράλληλα προωθεί και fast track λύση και για τις εκκρεμείς επικουρικές, με βάση το μοντέλο που ακολούθησε για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

«Μήλον της έριδος» οι συνταξιούχοι, οι νέοι και όχι μόνο…

Οι συνταξιούχοι είναι ένα από τα… στοχευμένα εκλογικά κοινά στα οποία εστιάζει η ΝΔ, μαζί με τους νέους, τις γυναίκες και τους αγρότες.

Το βασικό πρόταγμα της επόμενης τετραετίας, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, θα είναι… «περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμοιβόμενες».

Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να επικοινωνηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και παράλληλα να αναδειχτεί το έργο της κυβέρνησης ως σήμερα, αντιπαραβαλλόμενο με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η «οδηγία» του πρωθυπουργού

«Να εστιάζουμε στον δικό μας προγραμματικό και πολιτικό λόγο» ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Είναι σημαντικό» πρόσθεσε, «να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη ΝΔ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το κλίμα τοξικότητας που καλλιεργεί η Κουμουνδούρου ίσως δημιουργήσει μεγάλο χώρο για ψήφο διαμαρτυρίας, κάτι που θα βάλει εμπόδια στην επιδίωξη για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

«Φλερτ» με το κέντρο και τους αναποφάσιστους

Στο κυβερνητικό επιτελείο το βλέμμα είναι στραμμένο στους κεντρώους ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους, καθώς είναι εδραία η πεποίθηση ότι η δική τους στάση θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επικεντρώνουν τη στρατηγική τους ιδιαίτερα στην ενίσχυση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», εκτιμώντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων (κοντά στο 30%) έχει κεντρώες «ρίζες» και στέκεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον τοξικό λόγο που καλλιεργεί.

Στον αντίποδα, επιχειρούν με έναν ισορροπημένο λόγο ανάμεσα στις ευθείες απαντήσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην προβολή του προγράμματος τους, να αποτρέψουν την προοπτική αυτή.

Η κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη 4ετία βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών για όλη τη χώρα και μένει να βάλει, τις επόμενες ημέρες, την τελική «σφραγίδα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιστολή του στην φον ντερ Λάιεν για το ενεργειακό κόστος – Τα μέτρα που ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ
Στο επίκεντρο της επιστολής Μητσοτάκη, η αξιοποίηση των πρόσθετων εσόδων από τον ΦΠΑ και το να μην προσμετρώνται στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς τα προσωρινά μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη - μέλη έως ένα συγκεκριμένο όριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
Φλωρίδης για Τέμπη: «Απολύτως δικαιωμένη η φράση μου για τους πολιτικούς, που είναι για τα μπάζα» – Τι είπε για Τριαντόπουλο και η απάντηση στον Τσίπρα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχωρίζει την πολιτική αντιπαράθεση από τη δικαστική διερεύνηση - «Για ποιον λόγο να παραιτηθώ;», διερωτάται
Γιώργος Φλωρίδης 11
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι παρατηρήσεις στους υπουργούς και το μήνυμα στη Ντόρα Μπακογιάννη – «Δική μου ευθύνη να αξιολογώ συμπεριφορές»
«Προέχει το ορατό κυβερνητικό έργο με σεβασμό γιατί σε αυτό καθρεφτίζονται οι προσπάθειες του λαού μας με σεμνότητα γιατί εκεί αποτυπώνεται το χρέος μας αλλά και με περηφάνεια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 40
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιδότηση 20 λεπτών για το ντίζελ - Μέτρο «έκπληξη» με διεύρυνση στο καθεστώς των 72 δόσεων σε 120 και «φρένο» στους servicers
«Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κρατηθεί κάτω από 1,75, θα ανακοινωθεί πριν τις 15 Οκτωβρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός που έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολές στην Κομισιόν και στο Eurogroup
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
165
Μαρία Γρατσία για το ιατρείο της Καρυστιανού: Δεν υπάρχει καμία παρανομία, το μηχάνημα βιοανάδρασης πληροί όλες τις προϋποθέσεις
«Όταν εφαρμόζεται το MedWatch δεν είναι δυνατόν να απομονώνεις ένα ιατρείο και να το στοχοποιείς» ανέφερε η συνεργάτιδα της προέδρου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Η Μαρία Γρατσία 30