Πολιτική

Οι ημερομηνίες των εκλογών και το «φλερτ» με κεντρώους και αναποφάσιστους – Η οδηγία Μητσοτάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα εν όψει εκλογών. «Θα είναι έκπληξη να αλλάξει η ημερομηνία…» δηλώνει με νόημα στο newsit.gr «γαλάζιο» στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο δουλεύει για κάλπες στις 2 ή στις 9 Απριλίου. Υπό αυτό το πρίσμα, η Βουλή έχει μπροστά της εργασίες το πολύ 5 εβδομάδων, καθώς η διάλυση του τοποθετείται περί τις 10 Μαρτίου.

«Όσον αφορά στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, αναμένεται να στηθούν είτε την ίδια ημέρα με τις εκλογές στην Τουρκία, δηλαδή στις 14 Μαΐου, είτε στις 21 Μαΐου. Εναλλακτικά; Μόνο στα τέλη Μαΐου θα έβλεπα τις εκλογές…» προσθέτει η ίδια πηγή, εκτιμώντας όμως ότι το να διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν μοιάζει απίθανο σενάριο.

«Πυρετός» εργασιών στη Βουλή

Η κυβέρνηση διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα της θητείας της και λίγο πριν το «φινάλε» τρέχει να προλάβει να ψηφίσει καταρχήν νομοσχέδια με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, όπως αυτό του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση του προσωπικού αλλά κι αυτό για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδoσχολικής Βίας και του bulling, και βέβαια και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με καθαρό κοινωνικό πρόσημο που έχει εξαγγείλει.

Παράλληλα προωθεί και fast track λύση και για τις εκκρεμείς επικουρικές, με βάση το μοντέλο που ακολούθησε για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

«Μήλον της έριδος» οι συνταξιούχοι, οι νέοι και όχι μόνο…

Οι συνταξιούχοι είναι ένα από τα… στοχευμένα εκλογικά κοινά στα οποία εστιάζει η ΝΔ, μαζί με τους νέους, τις γυναίκες και τους αγρότες.

Το βασικό πρόταγμα της επόμενης τετραετίας, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, θα είναι… «περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμοιβόμενες».

Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να επικοινωνηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και παράλληλα να αναδειχτεί το έργο της κυβέρνησης ως σήμερα, αντιπαραβαλλόμενο με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η «οδηγία» του πρωθυπουργού

«Να εστιάζουμε στον δικό μας προγραμματικό και πολιτικό λόγο» ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Είναι σημαντικό» πρόσθεσε, «να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη ΝΔ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το κλίμα τοξικότητας που καλλιεργεί η Κουμουνδούρου ίσως δημιουργήσει μεγάλο χώρο για ψήφο διαμαρτυρίας, κάτι που θα βάλει εμπόδια στην επιδίωξη για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

«Φλερτ» με το κέντρο και τους αναποφάσιστους

Στο κυβερνητικό επιτελείο το βλέμμα είναι στραμμένο στους κεντρώους ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους, καθώς είναι εδραία η πεποίθηση ότι η δική τους στάση θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επικεντρώνουν τη στρατηγική τους ιδιαίτερα στην ενίσχυση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», εκτιμώντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων (κοντά στο 30%) έχει κεντρώες «ρίζες» και στέκεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον τοξικό λόγο που καλλιεργεί.

Στον αντίποδα, επιχειρούν με έναν ισορροπημένο λόγο ανάμεσα στις ευθείες απαντήσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην προβολή του προγράμματος τους, να αποτρέψουν την προοπτική αυτή.

Η κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη 4ετία βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών για όλη τη χώρα και μένει να βάλει, τις επόμενες ημέρες, την τελική «σφραγίδα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούρου από τη ΔΕΘ: Πρόγραμμα ανασύνταξης και κάλεσμα προοδευτικής σύγκλισης
Οικονομικές παρεμβάσεις έως 6 δισ. ευρώ, κατάργηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επαναφορά 13ου μισθού και σύνταξης, επίθεση στην κυβέρνηση και πρόταση για μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης
Ρένα Δούρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο: Οι σέλφις, τα χαμόγελα, τα «high five» και η έκπληξη στην παιδική χαρά
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα πως κανένας δεν είναι μόνος του, ακόμη και αν βρίσκεται σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο της χώρας, όπως το Καστελόριζο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
7
Αλέξης Τσίπρας στην 90ή ΔΕΘ: Καινοτομία, παραγωγή και ευχές για επιστροφή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στα «μεγάλα σαλόνια»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ συνομίλησε με φοιτητές, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 90η ΔΕΘ
Κώστας Αρβανίτης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την ανεργία υπέρ της εργοδοσίας – Το νέο κοινωνικό «τσεκούρι» Μητσοτάκη
«Απέναντι στην πολιτική της φτωχοποίησης και του εκβιασμού, διεκδικούμε ισχυρή προστασία των ανέργων, αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία με δικαιώματα» απαντά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κώστας Αρβανίτης
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρόγραμμα 5 δισ. από τη ΔΕΘ – Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς για συντάξεις, μισθούς και φόρους
Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος παρουσίασε τις βασικές οικονομικές προτάσεις της Κουμουνδούρου, υπερασπίστηκε την κυβερνητική περίοδο 2015-2019 και έστειλε μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Παύλο Πολάκη και τις δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης
Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΘ