Οι “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

photo intime

Τις δικές του προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.

Θέμα να μην υπάρξει αλλαγή στην κατεύθυνση των άρθρων του Συντάγματος, βάση της οποίας άνοιξαν για Αναθεώρηση, κάθετη αντίθεση με την δυνατότητα να είναι εφικτή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και προειδοποιήσεις να μην επιχειρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία να μειώσει σε 180 τον συνταγματικό πήχη των 200 ψήφων για να μπορεί να εφαρμόζεται άμεσα ο εκλογικός νόμος σε περίπτωση που αυτός αλλάζει, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά ως «κόκκινη γραμμή» για την συνταγματική αναθεώρηση έθεσαν στην συνέντευξη που παραχώρησαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την παρουσίαση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την δυνατότητα της ψήφου των αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τους τόπους διαμονής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση εκτιμά ότι δυστυχώς με την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του κράτους και οι εγγυήσεις υπέρ των ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την πληρέστερη ικανοποίηση τους και την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα προχωρήσουν στην κατοχύρωσή τους στον καταστατικό χάρτη της χώρας, τουλάχιστον στο σύνολό του.

Μπορεί όμως, όπως ανέφεραν, να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία τριών πέμπτων στην προτείνουσα Βουλή. Όπως τον διαχωρισμό των ρόλων, Εκκλησίας και Κράτους, που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ είναι εμβληματικό, αλλά όχι το μοναδικό.

Εκλογικός Νόμος

Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επισήμαναν ότι αυτό το θέμα δεν τεθεί καθόλου από την προτείνουσα Βουλή και έτσι η μείωση της πλειοψηφίας των 200 εδρών σε 180 για την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές, είναι αδιανόητο να θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός της αναθεωρητικής ύλης.

Υποστηρίζουν δε ότι για να αποκλειστεί οποιοδήποτε παρόμοιο ενδεχόμενο αλλαγής αυτής της πρόνοιας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση απλής αναλογικής προέβλεπε προσθήκη νέου εδαφίου στο άρθρο 54 παρ. 1, όχι τροποποίησή του.

Εκλογή ΠτΔ

Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη ΝΔ να σεβαστεί τόσο την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη Βουλή, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της. Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για εκλογή του Προέδρου με μόνον 151 βουλευτές παραβιάζει τις διαδικαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως ερμηνεύεται τόσο από το ΣτΕ όσο και από το ΑΕΔ, γιατί κινείται αντίθετα προς την κατεύθυνση που αποφάσισε η προτείνουσα βουλή. Έρχεται σε αντίθεση όμως και με όσα ο ίδιος πριν λίγα χρόνια υποστήριζε, εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με την πρόταση της ΝΔ το 2014, η οποία δεν φέρει μόνον την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αλλά και του σημερινού, Κ. Μητσοτάκη: σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου με ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχής αυτός να επιλέγεται απευθείας από το λαό. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου, καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κοινωνικά δικαιώματα

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε τις πτυχές της αναθεώρησης που αφορούν τις διατάξεις για την προστασία του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επεξεργαστεί με νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο υπουργείο Εσωτερικών και αυτή είναι θα είναι κατά το μοντέλο Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας

Η εκλογή των βουλευτών εξωτερικού προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι από ενιαία λίστα επικρατείας εξωτερικού

Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στο ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο, ήτοι σε δεκαπέντε (15). Προβλέπεται δε τη στη συνέχεια η διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 ψηφοφόρων πέρα από τον αριθμό των 180.000 θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Κόντρα Μηταράκη – Σκουρλέτη για το δημοσίευμα Spiegel περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Κόντρα Μηταράκη – Σκουρλέτη για το δημοσίευμα Spiegel περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στην συζήτηση στην Βουλή και για τις επαναπροωθήσεις, μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου ... Διαβάστε περισσότερα
Κόντρα Σταϊκούρα με Τσακαλώτο για Πτωχευτικό Κώδικα και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Κόντρα Σταϊκούρα με Τσακαλώτο για Πτωχευτικό Κώδικα και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημειώθηκε στη Βουλή μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης ... Διαβάστε περισσότερα
Διάβημα από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για την τουρκική NAVTEX

Διάβημα από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για την τουρκική NAVTEX

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του προσώπου του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. ... Διαβάστε περισσότερα
Έτσι “κλείδωσε” να γίνει η τριήμερη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας για Σταϊκούρα στην Βουλή

Έτσι “κλείδωσε” να γίνει η τριήμερη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας για Σταϊκούρα στην Βουλή

Mε κατάλογο ομιλητών, μαραθώνιες συνεδριάσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 33 ώρες και σε ομάδες ανά «ντουζίνα» θα διεξαχθεί η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας: «Δεν προβλέπεται χαλάρωση των μέτρων – Θα ληφθούν επιπλέον αν ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα»

Πέτσας: «Δεν προβλέπεται χαλάρωση των μέτρων – Θα ληφθούν επιπλέον αν ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα»

Για τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τον περιορισμό του κορονοϊού και την αναζήτηση του καταδικασθέντα Χρήστου Παππά αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος ... Διαβάστε περισσότερα