Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι πρώτες εικόνες του… “νεοϋορκέζου” Αλέξη Τσίπρα – Το απόρρητο έγγραφο “φωτιά” για αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις!

Φωτό από greekreporter.com
Φωτό από greekreporter.com

– Δείτε τις πρώτες εικόνες από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
– Παίζει το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και ρίχνει… δίχτυα για το χρέος
– Το πρόγραμμά του και η επικείμενη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα
– Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χρήστου Παναγόπουλου, για τις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους εταίρους
– Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως μέχρι και την τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ φέρονται να είχαν ενεργή συμμετοχή, συμβουλεύοντάς τον!
– ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από τα ξημερώματα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με το προσφυγικό, το ενεργειακό και τις ενδοευρωπαϊκές εξελίξεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κυβέρνηση Τσίπρα να παίξει δυνατά το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Έτσι, με ορίζοντα τετραετίας, αλλά και με σαφή την πολιτική του υπεροχή στο εσωτερικό για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει μια σειρά σημαντικών ταξιδιών και συναντήσεων για να τονώσει όχι μόνο το διεθνές προφίλ του, αλλά και να διαμορφώσει νέο πλαίσιο για την παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή.
Πρώτη σημαντική επίσκεψη είναι η σημερινή στις ΗΠΑ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει φτάσει από τα ξημερώματα.
Με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί -εκτός πρωτοκόλλου – με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο μίλησε ήδη τηλεφωνικά και «συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη».
Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι «Ο Πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές 20ης Σεπτεμβρίου.
Δείτε στο βίντεο του greece.greekreporter.com τις πρώτες εικόνες από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη:

Το απόρρητο έγγραφο που βάζει “φωτιές”

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, αποκαλύπτει πως τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον – Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο.

Όπως αναφέρει, είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew – Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».
Από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)».
Πηγή φωτό - Καθημερινή της Κυριακής
Κι αυτό διότι στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε