Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο απειλούν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ; Οι σκέψεις στην κυβέρνηση

Οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο απειλούν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ; Οι σκέψεις στην κυβέρνηση

Τα τελευταία 24ωρα οι τιμές στο ενεργειακό μίγμα και ειδικά σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ξεφύγει από κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία, καθώς και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει και να παρουσιάσει στην ΔΕΘ – που είναι η τελευταία πριν τις εθνικές εκλογές – ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, καθώς επίσης και ύπαρξη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα περιορίζουν την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Σεπτέμβριο θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, διπλασιασμός δηλαδή του αρχικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Ενέργειας θα κάνει σήμερα τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα περιγράφουν την κατάσταση και θα δίνουν το περίγραμμα της όλης κατάστασης.

Περικοπή στο πακέτο της ΔΕΘ;

Όπως είναι φυσικό το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι ότι εφόσον η εκτόξευση των τιμών σε ρεύμα και αέριο είναι εκτός σχεδιασμού, προφανώς θα υπάρξει περικοπή και πακέτο της ΔΕΘ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες έτσι ώστε να μπορεί η Πολιτεία ανά πάσα στιγμή να στηρίξει την κοινωνία.

Το άμεσο ερώτημα που λογικά προκύπτει είναι εάν μετά την εκτόξευση των επιδοτήσεων που απαιτούνται τον Σεπτέμβριο, επαρκούν τα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και οι επιπλέον παρεμβάσεις.

Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο, με τα σημερινά δεδομένα όσα χρειάστηκε να εισφέρει ο προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν αθροιστικά οι επόμενοι τρεις μήνες έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα με βάση το σενάριο που υπάρχει σήμερα χρειάζονται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο τα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα 200 εκατ. ευρώ του Αυγούστου και απαιτούνται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, αθροιστικά υπάρχει ένας κουμπαράς κοντά στα 2 δισ. ευρώ όσο δηλαδή θα είναι περίπου ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Στην περίπτωση πάντως που φαγωθούν τα χρήματα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τότε εύλογα ανακύπτει το ερώτημα εάν επαρκούν τα κεφάλαια για νέο κύκλο παροχών.

Νέα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους

Κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν δυνατότητες για νέο κύκλο στήριξης των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους (fuel pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα πετρελαίου κίνησης) και δεν κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την υπερβολική αύξηση της επιδοματικής πολιτικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτό στο ερώτημα πάντως, των παρεμβάσεων απάντησε χθες με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκριμένα τόνισε αναφερόμενος ότι στο πακέτο ΔΕΘ τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις