Πολιτική

ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία ανησυχούν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Υπό αμφισβήτηση θέτουν διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη συμβατότητα των χθεσινών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με το διεθνές δίκαιο –και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Εκπρόσωπος της ΕΕ ξεκαθάρισε πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν τελειοποιηθεί σε πλήρη συμβατότητα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ανησυχίες του οργανισμού για «κάθε ρύθμιση που αφορά τη μαζική επιστροφή ατόμων από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να έχουν επαρκώς διευκρινιστεί οι εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού «ένας αιτών άσυλο πρέπει να επιστρέφεται σε ένα τρίτο κράτος, μόνο εφόσον (α) την ευθύνη για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης αίτησης ασύλου επί της ουσίας την έχει η τρίτη χώρα (β) ο αιτούμενος άσυλο θα προστατεύεται εκεί από παράνομη επαναπροώθηση (γ) το άτομο θα είναι σε θέση να ζητήσει και, αν του αναγνωριστεί, να απολαύσει άσυλο, σύμφωνα με τα αποδεκτά διεθνή πρότυπα, έχοντας πλήρη και ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και, εφόσον απαιτείται, στην κοινωνική πρόνοια».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ) έκανε λόγο για «ηθικά και νομικά κενά» της χθεσινής συμφωνίας για ανταλλαγή προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ΔΑ αμφισβητεί έντονα την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» εν γένει, καθώς υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα για πλήρη και δίκαια επεξεργασία του αιτήματος ασύλου και μπορεί να οδηγήσει σε απελάσεις ατόμων στη χώρα καταγωγής τους – κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. «Στην περίπτωση της Τουρκίας, ιδίως, υπάρχει τεράστια πηγή ανησυχίας δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και της μεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων» προσθέτει η ΔΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εν λόγω αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν τελειοποιηθεί σε πλήρη συμβατότητα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Εξάλλου, σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σημείωσε πως η «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής διαδικασίας συμφωνήθηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο και πως οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων είναι «ξεκάθαρες».

Τέλος, αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό ανέφερε πως τα κριτήρια είναι «σαφή», ενώ παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί χωρίς όμως να αλλάξουν οι προδιαγραφές. 

 

Τέλος, τη συμφωνία των 28 Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σε μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» για τη διαχείριση του προσφυγικού, χαιρέτισε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες οι “28” συμφώνησαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου σε κάποιες βασικές αρχές, όπως να πατάξουν τα δίκτυα διακινητών, να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα και να δώσουν ένα τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ελληνικές ημέρες της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα – Το αφιέρωμα του φιλοτραμπικού «Breitbart»
Στο ίδιο άρθρο, το φιλοτραμπικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι η Γκιλφόιλ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να παραστεί σε υπουργικές συναντήσεις που διοργανώνει το «Atlantic Council»
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle
Μαρινάκης: Ευχάριστο ανάγνωσμα το βιβλίο του Τσίπρα – Μιλάμε για την «Ιθάκη» αλλά μην ξεχνάμε το ταξίδι και το αχρείαστο μνημόνιο
«Θα μας επιτρέψετε την πολιτική να την κάνουμε με πολιτικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και όχι αντιπαρατιθέμενοι με συγγραφείς» είπε μεταξύ άλλων
Παύλος Μαρινάκης
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας», είπε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ - Η ανάρτηση για τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Θα είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού»
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» - Οι προσωπικές αφηγήσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό θρίλερ
Εκτός από τα γεγονότα της περιόδου 2015 - 2019 περιγράφονται τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτικοποίηση στις γραμμές της ΚΝΕ και της Αριστεράς και η είσοδος στο Μαξίμου
Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη» 104
Τα παραλειπόμενα της συνάντησης Τασούλα – Γκιλφόιλ: Ο μήνας του μέλιτος και η ατάκα «εργαζόμαστε για νέο σύζυγο»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ ότι λόγω της επαγγελματικής διαδρομής της είναι αξιοθαύμαστο παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
7