Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οικονομία – Novartis 1-0! Που ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση ενόψει… εκλογών

Οικονομία – Novartis 1-0! Που ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση ενόψει… εκλογών

Οι εξελίξεις στο θέμα της Novartis μπορεί να τρέχουν η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται επικεντρωμένη σε δυο θέματα τα οποία θεωρεί ότι μπορούν όχι μόνο της αλλάξουν το κλίμα στην προεκλογική περίοδο αλλά και να τις φέρουν σοβαρά εκλογικά κέρδη.

Το ένα είναι η διείσδυση της Προοδευτικής Συμμαχίας μέσα στους ψηφοφόρους του κέντρου και το δεύτερο και σοβαρότερο η υλοποίηση όλων των οικονομικών δεσμεύσεων που έχει δώσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά.

Άλλωστε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι οι εκλογές, θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας. Με τον αέρα λοιπόν που δίνει στην κυβέρνηση η δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και άρα χωρίς την γκρίνια των θεσμών, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα υλοποιώντας όλες τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Ο σχεδιασμός μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το επόμενο  διάστημα, δεν θα αφήνουν αναπάντητο κανένα από τα επιχειρήματα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα θέματα της οικονομίας. Βασικό επιχείρημα τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου που βρίσκονται στο 3,48%, δηλαδή έχουν πέσει κάτω κι από τα επίπεδα του 2006 αλλά και του πενταετούς που κινούνται ιδιαίτερα χαμηλά.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του σχετικά με την οικονομία και την ανάπτυξη, επεσήμανε ότι «ευτυχώς για την χώρα και η οικονομία πάει καλά και η ΝΔ δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας της  χώρας θα μπορούσε να επηρεάσει την εικόνα της διεθνώς. Όμως δεν κάνουν τον κόπο να ζητήσουν ούτε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει των οποίων οι καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ρεκόρ από το 2007 δηλαδή, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και φέτος. To 2018 αποτελεί τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών στη χώρα μας, μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2016.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανεργίας η ΝΔ παρέδωσε τη χώρα στο 27% και τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να τη ρίξουμε κάτω από το 18%. Προφανώς ακόμα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δικαιούται να μας κουνά το δάκτυλο».

Ο Ευκλείδης πάει… ΗΠΑ

Από αύριο πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην Ουάσινγκτον, στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί από τις 12-14 Απριλίου. Η αποπληρωμή των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Οικονομικών. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να καταφέρει να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των 9,8 δισ. ευρώ, αλλά για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ESM, αφού θα πρέπει να εξαιρεθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που οφείλονται σε αυτό.

Δυνατό χαρτί για την κυβέρνηση εξακολουθούν να αποτελούν οι 120 δόσεις με τη διάταξη να αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα το πιθανότερο την Μεγάλη Τρίτη.

Ετοιμάζεται και μια νέα έξοδος στις αγορές μετά το πενταετές και το δεκαετές ομόλογο που θα δείξει τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την εμπιστοσύνη των αγορών και την κανονικότητα στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν το γεγονός πως τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς κατέγραψαν χαμηλό 13 ετών την Παρασκευή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις