Κυριακή, 25 Φεβ.
19oC Αθήνα

Οικονόμου: 75 εκατομμύρια για το Τατόι – Δεν αντέχουν σε κριτική τα περί θεσμικής εκτροπής

Γιάννης Οικονόμου

Την πρώτη μεταπασχαλινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφερόμενη στην συνάντηση Μητσοτάκη – Καρόλου κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή καθώς όπως αναφέρει ξαναφέρνουν τον τέως από το παράθυρο.

Όπως τόνισε «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε σωστά υποδεχθεί τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο στην Αθήνα με την σύζυγό του. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις είναι θεσμική εκτροπή. Ούτε τότε ούτε σήμερα. Όπως σας είπα η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάδειξης για το Τατόι το οποίο παρέλαβε σε άθλιες συνθήκες.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρίγκιπα Κάρολο θα συζητηθεί η δυνατότητα άντλησης ιδεών για την αξιοποίηση του Τατοΐου. Ήδη, όπως είπε,  η κυβέρνηση έχει προϋπολογισμό 75 εκατομμυρίων ευρώ και είναι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Νάκαμψης και χορηγίες ιδιωτών.

«Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στηn Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου. Θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να θυμίσω το σχέδιο και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ.  ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο.  Ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου  υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών». 

Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση συγχαίρει θερμά τον πρόεδρο Εμ. Μακρον για την επανεκλογή του. Πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μια σημαντική νίκη για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία».

«Καθίσταται επιτακτική ανάγκη για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», υπογράμμισε ακόμα, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σηματοδοτεί, όπως και οι επικοινωνίες με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν, το αυξημένο κύρος της χώρας μας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαϊου στα 713 ευρώ. «Με την αύξηση αυτή περισσότεροι από 650.000 εργαζόμενοι θα κερδίσουν παραπάνω από ένα μισθό το χρόνο. Παράλληλα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας», συνέχισε. Επ’ αυτού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην οικονομική δυσπραγία που πλήττει τα χαμηλότερα στρώματα» ενώ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί και τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο θα γίνει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Είπε επίσης ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων. Εξήγησε πως είναι εφικτή η πρόσβαση στην πλατφόρμα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. «Όσα εξαγγέλλουμε είναι καλά ζυγισμένα ώστε να είναι εφαρμόσιμα», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. «Επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Σφραγίδα αξιοπιστίας», υπογράμμισε ενώ τόνισε η αναβάθμιση έρχεται σε στιγμή που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο η αβεβαιότητα και βασικό στοιχείο αποτέλεσε η αξιοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης.

«Πιστοποιεί ότι η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο», επισήμανε. «Ο λαός μας έπαθε και έμαθε και δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της χώρας. Σύντομα θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα», συμπλήρωσε.

Επίσης είπε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών, κάτι που είπε οφείλεται σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις