Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Οικονόμου: Αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια θα πάρουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο

Γιάννης Οικονόμου: Έρχεται σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση

Η ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης κυριάρχησαν στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννης Οικονόμου.

Ξεκινώντας, είπε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις.

«Ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια για ευρωπαϊκή λύση. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Οι δράσεις αυτές δεν πρέπει να αργήσουν», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα θα υπάρξουν εθνικά. Θα συνεχίσουμε την στήριξη αυτή όσο διαρκεί η κρίση».

«Όλα οφείλουμε να τα παρατηρούμε και να τα μετρούμε σωστά. Όλα αποφασίζονται με σωφροσύνη και σύνεση. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής αναμένουμε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και αν δεν γίνει αυτό θα θέσουμε σε εφαρμογή νέες πολιτικές στήριξης», τόνισε.

Για το γεγονός ότι σε πολλούς λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής ξεπερνά σε κόστος την κατανάλωση ρεύματος ο κ. Οικονόμου είπε: ««Η κυβέρνηση όλο το διάστημα στηρίζει τους καταναλωτές για να μετριαστούν οι συνέπειες από τις μεγάλες ανατιμήσεις. Όπως έχω ήδη πει παράλληλα με την ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Υποστήριξε ακόμα ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε την τιμή του ρεύματος που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής». Επικαλέστηκε έρευνα από ανεξάρτητο φορέα σύμφωνα με την οποία είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. «Υπάρχουν 14 με 15 χώρες που ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα ακριβότερο. Εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε υψηλές τιμές και η κυβέρνηση στηρίζει διαρκώς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι σε εξέλιξη σχέδιο», είπε.

 Για την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού είπε: «Προφανώς και προβληματίζει την κυβέρνηση η αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και επεξεργαζόμαστε σχέδιο για να είναι πιο αποτελεσματική η απάντηση στις τεράστιες ανατιμήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι οι πολίτες».

Την ίδια ώρα όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις που παράγουν έμπρακτο και άμεσο όφελος για την πατρίδα και την κοινωνία. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στο νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», που ψηφίζεται στη Βουλή το οποίο θεσπίζει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε τρεις ενότητες μείζονος ενδιαφέροντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης του εργατικού δυναμικού και προπάντων την υποβοήθηση των ανέργων για να βρουν δουλειά. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ειδικά μέτρα που θεσπίζονται.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασχολείται με την τόνωση της εργασίας από την αρχή της θητείας της γι αυτό και κατάφερε να μειώσει την ανεργία κι έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη ενότητα μεταρρυθμίσεων αφορά στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής, η οποία πλέον θα καλύπτει και τις ανάγκες νέων ανθρώπων.

Η νέα υπηρεσία, «με άλλα λόγια γίνεται μοχλός για να αποκτούν στέγη οι εργαζόμενοι και οι νέοι μας», τόνισε επειδή το στεγαστικό παραμένει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας.

Η τρίτη ενότητα αφορά την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επίλυση δηλαδή ενός από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εξήγησε ότι αφορά στη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για την έκδοση των συντάξεων και κατά το οποίο οι ασφαλισμένοι παραμένουν σε ομηρία, χωρίς κανένα εισόδημα.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συντάξεις fast track και στις συντάξεις εμπιστοσύνης εξηγώντας πώς λειτουργούν.

Επισημαίνοντας πως η μείωση της ανεργίας είναι θετικό στοιχείο αλλά δεν είναι αρκετή, αναφέρθηκε και στη συνέχιση ήδη εφαρμοσμένων αλλά και σε νέες δράσεις μεταξύ αυτών τη συνέχιση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 150.000 θέσεις εργασίας. Εφαρμόζεται το πρώτο ένσημο, θα διοχετευτεί περίπου 1 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, από τον Ιούνιο ξεκινά η κάρτα εργασίας που θα προστατεύει ωράριο εργασίας και υπερωρίες, είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ψευδείς καταγγελίες και επισημαίνοντας πως «είναι η αντίδραση προσωποποιημένη, είναι η συντήρηση σωματοποιημένη».

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις