Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Οικονόμου: Δεν υπάρχει προς το παρόν ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οικονόμου: Δεν υπάρχει προς το παρόν ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την θλίψη της κυβέρνησης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τον χαμό μεταναστών στα ναυάγια στο Αιγαίο. Όπως είπε άνθρωποι που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στην θάλασσα και με την ανοχή της Τουρκίας χάθηκαν ή κινδύνευσαν να χαθούν στην θάλασσα.

Για την Πράγα είπε ότι στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα μιλήσει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα γίνουν πάνελ και θα συμμετέχουν ηγέτες της ΕΕ και από τρίτες χώρες. Ο πρωθυπουργός θα είναι συμπρόεδρος σε θεματική για την κλιματική αλλαγή. Στο ίδιο πάνελ θα είναι και ο Γερμανός καγκελάριος», τόνισε.

Αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής αλλα και για την σύναψη του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ένδειξη. 

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιστολή φον ντερ Λάιεν με στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του πρωθυπουργού για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μίλησε για μια σημαντική στιγμή και δικαίωση της επίμονης προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε.

Η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων, σημείωσε.

Για το πλαφόν είπε: 

«Εμείς θα είμασταν ικανοποιημένοι με την υιοθέτηση των προτάσεων που πολύ συστηματικά και επίμονα καταθέτει ο πρωθυπουργός. Ήταν πολύ σημαντική εξέλιξη η χθεσινή στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της πρότασης της χώρας μας και άλλων 14 χωρών να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο στην αγορά της Ευρώπης. Ελπίζουμε αυτή η πρόταση και αυτή η εισήγηση να γίνει γρήγορα απόφαση της ΕΕ. Είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ σημαντικά τα κράτη – μέλη. Θα ενισχύσει τις προσπάθειες των κρατών – μελών στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και θα είιναι σημαντική και ουσιαστική απάντηση στην εργαλειοποίηση του ενεργειακού από την πλευρά της Ρωσίας».

Εγκληματική ενέργεια 

Σφοδρή επίθεση στην Άγκυρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τα δυο ναυάγια στο Αιγαίο. 

«Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί την έξοδο των διακινητών στο Αιγαίο οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες και πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους και φυλάνε τα σύνορα αλλά αυτή η ιστορία της εργαλειοποίησης από την πλευρά της Άγκυρας πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα:  «Δεν ξέρω αν συνδέεται με την σύνοδο Κορυφής της Πράγας αλλά αυτό που είναι αυτονόητο είναι ότι δεν φεύγουν μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν το Αιγαίο. Είναι εγκληματική ενέργεια σε ακραίες καιρικές συνθήκες και να επιβιβάζουν ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση είναι εγκληματικό και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Ας μην είμαστε αφελείς. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των τουρκικών αρχών γι’ αυτή την τραγωδία». 

Δείτε την ενημέρωση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις