Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Γιάννης Οικονόμου: Χθες έγιναν ορατοί οι διανομείς φαγητού για τον κ. Τσίπρα, σήμερα έγιναν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στον απόηχο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και λίγο μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποίησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Ελλάδα είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ώστε η αντίδρασή της απέναντι στη Ρωσία να είναι  κοινή, αλλά και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καταδικάζοντας για άλλη μία φορά τις “αναθεωρητικές ενέργειες” της Μόσχας, οι οποίες, όπως τόνισε, “απειλούν από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία”

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία

Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο και στους Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, αλλά και στους Έλληνες που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς του υπουργείου Εξωτερικών, δεδομένου πως ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει κλείσει. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή. Μέχρι στιγμής, διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου δεν έχει τεθεί υπόψιν της Αθήνας κάποιο δυσάρεστο περιστατικό που να αφορά σε Έλληνες

Plan b’ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Στον τομέα της ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως για το επόμενο διάστημα υπάρχει επάρκεια αλλά και εναλλακτικό σχέδιο για να μην υπάρξουν προβλήματα. “Έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι  δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και  με πετρέλαιο” τόνισε ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newsit.gr o κ. Οικονόμου δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τις εξής προτάσεις για Ευρωπαική απάντηση με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία  στο ευρωπαϊκό πρόβλημα των ενεργειακών ανατιμήσεων: 
-δημιουργία ενός ταμείου στην Ε.Ε. που θα συκεντρώσει δεκάδες δις ευρώ από μελλοντικές εισροές από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων ρύπων και θα χρηματοδοτεί τα κράτη – μέλη.
-ευρωπαϊκή αντίδραση αντίστοιχη με αυτή που επικράτησε την περίοδο της πανδημίας με κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι χώρες να πετύχουν καλύτερες τιμές, αλλά και ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.

Μήνυμα στην Τουρκία: “Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση”

Η Ελλάδα είναι επαρκώς θωρακισμένη και σε ότι αφορά το δίκαιο των θέσεων της αλλά και σε αμυντικό επίδεδο διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός.
“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας” δήλωσε ο κ. Οικονόμου, με φόντο και τις προκλήσεις που σημειώνονται από το πρωί με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία.
“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, να φοβόμαστε για κάτι ιδιαίτερο. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση παντού” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δείτε την ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις