Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα δεν ήταν σε γνώση του Μητσοτάκη

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα δεν ήταν σε γνώση του Μητσοτάκη

Η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα αλλά και το αν θα ληφθούν νέα μέτρα μονοπώλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Φυσικά, ένα από τα θέματα που σχολίασε εκτενώς στην τοποθέτησή του αλλά και για το οποίο δέχτηκε πολλές ερωτήσεις ο Γιάννης Οικονόμου ήταν και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. 

Η μελέτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ήταν σε γνώση ούτε του πρωθυπουργού και δεν είχε παραδοθεί σε κανέναν συνεργάτη του πριν από τη δημοσίευσή της. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Οικονόμου: «Πρώτον, η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν έχει παραδοθεί σε κανένα συνεργάτη του πριν από την δημοσιοποίηση της. Δεύτερον, η εν λόγω μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τρίτον, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη έως ότου εισέλθουν στις ΜΕΘ και προφανώς η διασωλήνωση εντός ΜΕΘ έχει καλύτερη αντιμετώπιση και τέταρτον, ο κ. Τσίπρας σκόπιμα και με τρόπο χυδαίο ευτελίζει την επιστημονική έρευνα και επικεντρώνεται στις ΜΕΘ, όταν η κοινωνία γνωρίζει πόσες ΜΕΘ παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει έκτοτε ο κ. Μητσοτάκης».

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως εργαλειοποιεί και κανιβαλίζει την επιστήμη για τη φέρει “στα δικά του περιορισμένα μέτρα”. Οι έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για κομματικούς σκοπούς, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση με χυδαίο και ευτελή τρόπο. 

«Οι επιστημονικές μελέτες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, πράγμα, που κάνει ο κ. Τσίπρας. Κανιβαλίζει μία επιστημονική μελέτη για να την φέρει στα δικά του μέτρα. Στον κρίσιμο χρόνο ο κ. Τσίπρας ενσυνείδητα και εμπρόθετα στέρησε από τον τόπο το απαιτούμενο ενιαίο μέτωπο στο όνομα του δικού του κομματικού συμφέροντος» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση αν ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού παρ’ ότι, όπως αναφέρθηκε, “του έκρυψε” τη μελέτη. 

Επίσης, ο Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε έκτακτο το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού PCR 72 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες Έλληνες και μη, που επιστρέφουν στην χώρα και έχουν παραμείνει στο εξωτερικό για περισσότερες από 48 ώρες. Προσέθεσε, πως, η ισχύς του μέτρου θα διαρκέσει για την περίοδο των εορτών και ελήφθη, προκειμένου «να καθυστερήσει η εκτεταμένη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και να κερδίσουμε χρόνο για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη». Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως από την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περίπου 170.000 ραντεβού για την α’ δόση.

Δείτε την ενημέρωση

Αναφορικά με την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι αυτή αναγνωρίζει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότιο Ευρώπη, υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κατά τις σημερινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η πανδημία, η μετάλλαξη «Ο», ο εμβολιασμός, η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, η κατάσταση στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως θα γίνει και μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ με βάση το έγγραφο του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις