Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Οικονόμου: Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η κρίση

Γιάννης Οικονόμου: Έρχεται σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση

Εν μέσω της Ουκρανικής κρίσης, αλλά και των πληροφοριών για χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποίησε την πρώτη ενημέρωση της εβδομάδας.

«Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα μας, όπως και όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με ένα κοκτέιλ κρίσεων», είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου. 

Τόνισε ότι δεν μπορεί να μείνει αλώβητη αλλά ανθίσταται και αντέχει και το απέδωσε στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται. Ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι με σύνεση και ψυχραιμία θα στηριχθούν οι αδύναμοι. 

«Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκούν οι κρίσεις», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Αναφορικά με τους αγρότες, επανέλαβε τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για πετρέλαιο και ρεύμα και ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα. 

Για την ανάπτυξη τόνισε ότι εκτιμάται στο 8,5% για το 2021 σύμφωνα με την Κομισιόν. Αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και διαθέσιμα χρήματα για να ενισχυθούν όσοι δοκιμάζονται, όπως είπε.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι μάθαμε πικρά την προηγούμενη δεκαετία εμπιστευόμενοι μάγους και Χουντίνι για την διαφυγή από την κρίση. 

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην θωράκιση της χώρας τονίζοντας ότι συνεχίζεται η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Κατατέθηκε στην Βουλή και αύριο εισάγεται για ψήφιση η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε την ευχή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην μείνουν στα στείρα όχι.

Για την χαλάρωση των περιορισμών είπε: «Παρακολουθούμε σε όλη την Ευρώπη μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει ακολουθώντας την τάση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη».

Απαντώντας στις κατηγορίες από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν στέκεται η κυβέρνηση όσο πρέπει στο πλευρό των πολιτών ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Ο πρωθυπουργός συνομιλεί θεσμικά με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και απαντά με στην πράξη με τις πολιτικές της. Ο κ. Τσίπρας όπως κάνει πάντα έχει μια μαγική συνταγή και μια εύκολη λύση για όλα με λεφτά και προσλήψεις. Αγνοεί την διεθνή πραγματικότητα τις διαστάσεις και το βάθος της κρίσης αυτής. Με ένα νόμο και ένα άρθρο δεν λύνεται αυτό. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων».

Για τους δυο νεκρούς Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, εξέφρασε την θλίψη και συλλυπητήρια στις οικογένειες. «Η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση. Σε πλήρη συντονισμό και κρατώντας ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Στην κρίση της Ουκρανίας είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τους συμμάχους και τους εταίρους μας αλλά συνομιλούμε με την Ρωσική πλευρά και πάντα ο ρόλος μας θα έχει ως στόχο την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν εκεί». 

«Ο κόσμος θα απαντήσει ποιος θα κυβερνήσει την χώρα το 2023 που θα γίνουν εκλογές», σχολίασε αναφορικά με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι την απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας θα την λάβει η βάση του κόμματός του.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ και αν το σκέφτεται η κυβέρνηση είπε: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος για όλους. Έτσι, θωρακίζεις τους πολίτες. Έχουμε τις ενισχύσεις για ανάσχεση των αυξήσεων στο ρεύμα και εξειδικευμένα θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις όλους όσοι έχουν ανάγκη. Κάθε βήμα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό», σημείωσε. 

Πρόσθεσε: «Σταθμίζουμε τα δεδομένα όπως εξελίσσονται και η βασική μας γραμμή θα είναι η διαρκής αύξηση του εισοδήματος, ήδη βαδίζουμε στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση είναι ήδη στο πλευρό της κοινωνίας και θα συνεχίσουμε». 

Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, είπε ότι «η πολιτική συνέχισης μειωμένων φόρων έχει τις ρίζες της με το να ακολουθούμε μια σώφρονα οικονομική πολιτική για όλους. Να είναι η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να βρίσκει ο κόσμος εργασία». 

Δείτε όλη την ενημέρωση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις