Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Όλες οι δηλώσεις μετά το “μαραθώνιο” Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μετά από συνεδρίαση οκτώ ολόκληρων ωρών, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ολοκληρώθηκε και στην συνέχεια εκδόθηκε ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις όλων των πρωταγωνιστών.

Ήταν μία συνεδρίαση που δεν μας έκανε και πολύ…σοφότερους. Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ολόκληρες ώρες για να συμφωνήσουν ότι… διαφωνούν!

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εκδόθηκε ανακοίνωση από την προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία υπέγραφαν όλοι, πλην των Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρώτος αποχώρησε περίπου στις 17:30 το απόγευμα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρχε λόγος το ΚΚΕ να συνεχίσει να παρίσταται στην συνεδρίαση, κάτι που αποτέλεσε και την… ταφόπλακα του σεναρίου για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, αφού όπως είχε διασαφηνιστεί από όλες τις πλευρές, αυτό θα γινόταν μόνο αν συμφωνούσαν όλοι οι αρχηγοί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, από την πλευρά του, παρέμεινε μέχρι το τέλος, ωστόσο δεν υπέγραψε το κείμενο της προεδρίας, καθώς το πάγιο αίτημά του για σύσταση οικουμενικής ψηφοφορίας δεν έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους (σ.σ. τέθηκε σε ψηφοφορία με μοναδική θετική ψήφο αυτή του Βασίλη Λεβέντη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΔΩ

Διαβάστε παρακάτω και δείτε βίντεο με τις δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ευχαριστίες Καμμένου για τις ένοπλες δυνάμεις

Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για συμφωνία στα ελάχιστα εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού, συμπληρώνοντας πως υπήρξαν αρκετές διαφωνίες.

Και συνέχισε: “Έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν απο τα παράλιά της, η δημιουργία ακτοφυλακής της ΕΕ και η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές στις διεθνές συμβασεις να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος.

Τους ευχαριστώ όλους για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις, λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. Τους συγχαιρω δημόσια που καταφέραν μεσα σε 13 μερες να ανταποκριθουν στις υποχρεώσεις της χώρας και ο πρωθυπουργός να παει έχοντας καλυψει τα απαιτούμενα”.

Τέλος, για τις διαφωνίες της Φώφης Γεννηματά τόνισε: ” Η Γεννηματά ήθελε να μπουν προτάσεις για εθνική κυβέρνηση αλλά δεν μπήκαν”.

 

“Έκρηξη” Λεβέντη!

“Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να κινηθεί η συζήτηση γύρω από το μέλλον της χώρας” τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Βασίλης Λεβέντης, ασκώντας δριμεία κριτική στους συνομιλητές του!

“Ο ΠτΔ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία (σ.σ. το αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση) και όλοι είπαν να γίνει συζήτηση μόνο για το προσφυγικό”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Κεντρώων, για να συνεχίσει: “Είπαμε ότι δεν θα υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν και θεωρούμε τη συζήτηση φιάσκο. Στη Βουλή θα εξηγήσω ακριβώς τι έγινε μέσα. Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 28.000 οι πρόσφυγες, ενώ υπουργός είπε ότι είναι 150.000. Το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων. Είναι η ώρα του λαού να καταλάβει τι ψήφιζε τόσα χρόνια”.

 

“Νικητής” ο Θεοδωράκης

Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή” τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Σταύρος Θεοδωράκης για να συνεχίσει: “Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων. Επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής και σύστημα που θα διοικεί το χάος. Ο πρωθυπουργός το απέρριψε. Αισθανόμαστε, όμως, νικητές για το κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλάδα δίνει σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες του κόσμου. Τον κάλεσα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015″.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: “Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι κυρώσεις και αντίποινα αλλά ότι οι χώρες θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες αυτές τις συνέπειες. Ο Τσίπρας μας είπε πως το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει”.

 

Επίθεση από Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε βγαίνοντας από την συνεδρίαση: “Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Συμβουλίου γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά τεράστιες διαστάσεις… Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Γι αυτό χρειάζεται η κυβέρνση εθνικής ενότητας”.

 

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κάνει στροφή στον ρεαλισμό

“Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκραρίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως προαναφέραμε, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που αποχώρησε στις 17:30 το απόγευμα από την συνεδρίαση.

Δείτε τι δήλωσε εξερχόμενος

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε