Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ – Λαγκάρντ – Παραμένουν… ΔΝΤ και χρέος! “Τρεχάτε” για την αξιολόγηση

Μέρκελ – Λαγκάρντ – Παραμένουν… ΔΝΤ και χρέος! “Τρεχάτε” για την αξιολόγηση

Στον απόηχο των διαρροών του WikiLeaks και των “καυτών” διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου για το μέλλον της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο. Μια συζήτηση που δεν είχε… αίσιο τέλος όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η επικεφαλής του Ταμείου δεσμεύτηκε να συνεχίσει “να βοηθάει την Ελλάδα”, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να γίνουν όσα πρέπει ώστε να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Οι δύο ισχυρές κυρίες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμη διαδρομή που πρέπει να καλυφθεί σύντομα και από τις δύο πλευρές.

“Θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές για να υπάρξει βιωσιμότητα”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με δύο στόχους, πρώτον, την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας και τη βιωσιμότητα του χρέους της και δεύτερον να εξοπλίσουμε την οικονομία της με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να είναι ανεξάρτητη. Το ζητούμενο για το ΔΝΤ παραμένει ένα: “τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν”.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τόνισε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να “βοηθάει” τη χώρα. Η συμμετοχή, άλλωστε, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι κάτι που ζήτησε και η Άνγκελα Μέρκελ.

“Θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό σε νομική βάση στην Ευρωζώνη, “αλλά υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις”, προσθέτοντας: “Η Γερμανία δεν είναι η μόνη (χώρα) που πιστεύει ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν είναι δυνατό εντός της ευρωζώνης”.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων η κ. Μέρκελ τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συμφωνεί. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε