Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ολοταχώς για νέα προανακριτική ο Γιάννος Παπαντωνίου – Αυτή είναι η δικογραφία παραπομπής

Ολοταχώς για νέα προανακριτική ο Γιάννος Παπαντωνίου – Αυτή είναι η δικογραφία παραπομπής
φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ενώπιον νέας προανακριτικής επιτροπής οδεύει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απέκρυψε περίπου 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όπως επιμένουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δικαστικές υπηρεσίες απέστειλαν τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, από την οποία ζητούν να αποφασίσει αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

“Σας υποβάλλουμε χωρίς υπαίτια καθυστέρηση όλα τα αναγκαία προς τούτο στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί η Βουλή των Ελλήνων, αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Ιωάννη Παπαντωνίου του Παναγιώτη και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας επί των ανωτέρω υπ. Αριθμ. ΕΔ 2016/118, ΕΔ 2014/105 και ΕΔ 2013/280 ποινικών δικογραφιών επί των οποίων διενεργείται από το ανακριτικό μας γραφείο κύρια ανάκριση”, αναφέρεται στη δικογραφία.

Οι ίδιες πληροφορίες επικαλούνται την περίπτωση της Novartis και επισημαίνουν ότι η Βουλή αποφάνθηκε ότι η δωροδοκία για τους πολιτικούς δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά συνέπεια οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Γιάννος Παπαντωνίου μπορούν να φθάσουν μέχρι την άσκηση ποινικής δίωξης.

Αυτή είναι η δικογραφία – φωτιά για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Αναλυτικότερα, η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει:

“Ο Ιωάννης Παπαντωνίου φέρεται να νομιμοποίησε παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κύρια υποκατασκευάστρια εταιρεία Thales Nederland B.V τουλάχιστον ύψους 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων, το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,02 ελβετικών φράγκων, το οποίο διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα”.

Τέλος, καταλήγοντας οι συντάκτες της δικογραφίας αποφαίνονται ότι: “από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και τη διακίνηση ξεχωριστού ποσού ύψους τουλάχιστον 2.242.299 ευρώ, το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα ακόμα κατά την ανάκριση πρόσωπα, με παρεμφερή, ωστόσο, τρόπο και μέθοδο, αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων”.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις