Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ομαδικά πυρά Φίλη, Βούτση κατά της Ζ. Κωνσταντοπούλου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ούτε αυτή την φορά έκανε την έκπληξη! Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σε αυτήν την ψηφοφορία της Βουλής φρόντισε να… ανάψει τα αίματα με τις τυπολατρείες της!

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής άρχισε με ένα τέταρτο καθυστέρηση, με την Πρόεδρο να ζητάει από το σώμα να εγκρίνει τη διαδικασία που αποφάσισε νωρίτερα η διάσκεψη των προέδρων. Και πάλι αγνοώντας την κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

Στην ουσία επειδή δεν πέρασε η θέση της μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να την περάσει μέσα από την Ολομέλεια, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως “η Πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε επί θεμάτων άσκησης των καθηκόντων της και επέδωσε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, η κα. Κωνσταντοπούλου ισχυρίζεται ότι με το νομοθέτημα δεν υφίσταται εγγύηση τήρησης του Συντάγματος, καταλύεται η δημοκρατία της χώρας. Με την τοποθέτηση της αναφέρθηκε προφανώς στις δικές της θεσμικές υποχρεώσεις. Διαπίστωσε κατά την κρίση της ότι αυτή την στιγμή υφίσταται κατάλυση του Συντάγματος και επιβολή ξένων δυνάμεων επι της βουλήσεως της κυβερνήσεως και των βουλευτών. Αυτά τα πράγματα είναι απολύτως πρωτοφανή και δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος. Αυτές οι καταγγελίες να αποσυρθούν από την ΠτΒ ή αλλιώς η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής και να αποφασίσει το Σώμα επ’ αυτού. Δεν είναι κάν νοητό σε αυτούς τους περίεργους καιρούς ο θεσμικός παράγοντας του κράτους για την λειτουργία της νομοθετικής εξουσίας να καταγγέλλει κατάλυση του Συντάγματος, νόθευση της Βουλής και να αντιμετωπίζεται ως μια ιδιορρυθμία ή μια οποιαδήποτε διατύπωση γνώμης. Περιμένω την σαφή τοποθέτηση των κομμάτων Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε”. 

Επ’ αυτών η Πρόεδρος της Βουλής προτίμησε να μην απαντήσει αλλά σιωπηλώς να συμφωνήσει και να τα ενισχύσει καταθέτοντας στα Πρακτικά την σχετική της επιστολή.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που επισήμανε τις αιχμηρές τοποθετήσεις της Προέδρου κατά της κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε στην επιτροπή ότι αναγκάζεται να εισηγηθεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνεί. Σε εκείνο το σημείο η κυρία Κωνσταντοπούλου έσπευσε να επισημάνει πως “αυτοί που σφυροκοπούνται από την Πρόεδρο της Βουλής δεν είναι η κυβέρνηση αλλά όσοι συμπράττουν στον εκβιασμό και επισπεύδουν την ασφυξία του λαού. Μην προσπαθείτε να δηλητηριάσετε τον δημόσιο λόγο”.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος αντιστρέφοντας τα όσα είπε στην επιτροπή σημείωσε ότι συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου και διαφωνεί με ένα μικρότερο που δεν είναι ικανό να αντιστρέψει την θετική του στάση. Ωστόσο στην επιτροπή είχε πει ότι ποσοτικά διαφωνεί με μικρό μέρος του νομοσχεδίου, ποιοτικά όμως με το μεγαλύτερο. 

Πυρά από Φίλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάλεσε όλες της πτέρυγες να σεβαστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Όταν όμως έφτασε στην Πρόεδρο της Βουλής τότε εκτόξευσε σφοδρά πυρά.

«Κυρία Πρόεδρε και εμείς θα θέλαμε να έχουμε πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Έχετε υπόψη σας το κοινό ανακοινωθέν που θέτει ως ημερομηνία την σημερινή. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την προθεσμία. Βεβαίως θα μπορούσαμε και εχθές να συνεδριάσουμε. Το νομοσχέδιο από χθες κατατέθηκε και σήμερα θα είχαμε την δεύτερη ημέρα συζήτησης. Σε αυτό εσείς πρέπει να απαντήσετε. Το νομοσχέδιο είναι γνωστό προ καιρού. Δυστυχώς το έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία», είπε και πρόσθεσε: «Συνειδητοποιώντας το ιδιότυπο καθεστώς που καλείτε να νομοθετήσει η Βουλή σε πλαίσιο κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που απορρίπτει την διαδικασία που του παραβάλατε. Για όλα αυτά και για λόγους εκτάκτου ανάγκης του ελληνικού λαού πρέπει σήμερα να ολοκληρώσουμε».

Επίθεση Ζωής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος, απαντώντας, επιτέθηκε και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
«Δεν κατανοώ πώς γνωρίζεται την απάντηση του ΠτΔ. Ευγενώς μου γνωρίζει ότι ο ΠτΔ αρνείται να ενημερώσει τους ομολόγους του και με καλεί να το πράξω εγώ. Οι απόψεις μου δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται όπως και οι δικές του στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων».

Απαντώντας στον κύριο Φίλη είπε: «Αυτό είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αριθμεί 977 σελίδες εχει ιδιαίτερη ορολογία με την οποία κάποιοι δεν είναι εξοικειωμένοι. Κάποιοι είναι νέοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και εσείς. Δεν είναι μομφή εναντίον σας. Οι νέοι βουλευτές οφείλουν να διαβάζουν τα νομοθετήματα και να μην επαναλαμβάνουν την καρικατούρα του Χρυσοχοϊδη που δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει. Οι σελίδες αυτές έκαναν 7 ώρες να αναπαραχθούν από τους υπαλλήλους και αν υπολογίσει κανείς τα 2 λεπτά μελέτη ανά σελίδα, χρειάζονται 32 ώρες. Αυτά απαντούν στην ερώτησή σας γιατί δεν συνεδρίασε χθες η επιτροπή: γιατί κανείς δεν θα είχε προλάβει να μελετήσει». 

Νίκος Βούτσης: Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση

“Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, αλλά μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται, πλην όμως δεν υπάρχει κανείς που να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση”, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης «κοιτώντας» προς το προεδρείο της Ολομέλειας.

“Αυτό είναι αυτονόητο όπως είναι αυτονόητο ότι ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής, το  Σύνταγμα και τον τηρούμε ακόμα και  σε οριακές διατάξεις και διαδικασίες με τις οποίες στο παρελθόν είχαμε σοβαρές διαφωνίες. Ομως βρισκόμαστε εντός πλαισίου αυτών των διαδικασιών» είπε για να προσθέσει: «Η κυβέρνησή μας είναι εκλεγμένη. Εκφράζουμε με την παρουσία μας και την νομοθέτηση που διεξάγεται την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατία. Ουδείς μπορεί να πει ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε. Μπορεί κάποιοι να εκτιμούν ότι εκβιαζόμασταν ως κυβέρνηση. Όμως μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται και να φέρνει τους συμβιβασμούς ως πολιτική πράξη. Ομως δεν υπάρχει κανείς που να νομοθετεί καθ υπαγόρευση. Με αυτή την έννοια κρινόμαστε όλοι . Για εμάς είναι σαφές ότι υπάρχει συλλογική μνημη στο λαό μας που είναι ζωντανή και ενεργή και αποτρεπτική κάθε προσπάθειας εσωτερικής ή εξωτερικής για οποιαδήποτε θεσμικό πραξικόπημα”.

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε προς τον υπουργό Εσωτερικών “χαίρομαι που αναγνωρίζετε την ιδιοκτησία του πρώτου μνημονίου της Αριστεράς απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περι εκβιασμών και υποδείξεων” ενώ απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο σημείωσε: “Όταν μιλάτε για πρόταση μομφής μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη γιατί η πρόταση μομφής αποτελεί πρωτοβουλία των βουλευτών”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε