Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ομπάμα στην Αθήνα: Έχετε πολλά ακόμα να κάνετε

Ομπάμα στην Αθήνα: Έχετε πολλά ακόμα να κάνετε

Αν και Αμερικανός, ο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε… Εγγλέζος στο ραντεβού του. Ακριβώς στις 13:30 ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι δυο άνδρες περπάτησαν στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί στην Ηρώδου Αττικού, στάθηκαν προσοχή (ο Ομπάμα όπως συνηθίζει με το χέρι στην καρδιά) κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών και συζητώντας χαμογελαστοί περπάτησαν μέχρι την Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε η συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες και η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Επηρεασμένος από την… αμερικανική παράδοση, ο Μπαράκ Ομπάμα ρώτησε τον Έλληνα πρόεδρο αν μένει στο προεδρικό Μέγαρο, όπως εκείνος (και κάθε πρόεδρος) μένει στον Λευκό Οίκο.

Πρώτος το λόγο πήρε ο οικοδεσπότης Προκόπης Παυλόπουλος, που ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπαράσταση στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τόνισε τη συμβολή της ομογένειας στις ιστορικές σχέσεις φιλίας που διατηρούν Ελλάδα και ΗΠΑ και δήλωσε πεπεισμένος ότι και ο διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης χώρας, των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε και μετά το τέλος της θητείας σας ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αμερικανό ομόλογό του.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια ισχυρή Ευρώπη και η ανθρωπότητα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνεργασία αυτή είπε ο Έλληνας πρόεδρος, σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός, αν και δεν είναι υπεύθυνος για τις αιτίες, έχει υπομείνει θυσίες και διάλεξε το δύσκολο δρόμο της παραμονής στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Τόνισε δε ότι συνεργάζεται με τους εταίρους της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει την ΕΕ. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία, όπως είπε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ευρωπαϊκό ιδεώδες: το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά με αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, που πολλάκις αμφισβητεί τελευταία ο Ερντογάν και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα και πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

«Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέστησε σαφές ότι «αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρόεδρος χαρακτήρισε «αδιανόητη και απαράδεκτη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης», στέλνοντας ξανά μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε., γιατί, τα σύνορα της Ε.Ε. είναι τα σύνορα των κρατών-μελών».

Τέλος, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Έλληνας πρόεδρος είπε πως «το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα: Περιμένω την… Ακρόπολη

Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρόεδρο και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή, ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε στο συμβολισμό της επίσκεψής του στην Ελλάδα. «Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως προέδρου έπρεπε να επισκεφθώ την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» είπε.

Και έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα έχει πολλά ακόμη που πρέπει να κάνει. «Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», τόνισε.

Τόνισε ότι μια ισχυρή Ευρώπη είναι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη συμπόνια και την ανθρωπιά που έχει δείξει προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα. «Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη».

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα «τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Και ενόψει της διαδοχής στον Λευκό Οίκο έσπευσε να δεσμευτεί πως και ο Ντόναλντ Τραμπ θα κινηθεί στον ίδιο δρόμο.

Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια, επεσήμανε.

Και έκλεισε τις δηλώσεις με την επίσκεψή του στην… Ακρόπολη. «Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί», είπε.

Φωτογραφίες: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε