Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομπρέλα προστασίας στην Αγιά Σοφιά αποφάσισαν Δένδιας και Μενδώνη

Ομπρέλα προστασίας στην Αγιά Σοφιά αποφάσισαν Δένδιας και Μενδώνη

Την σύσταση ομάδας εργασίας για την προστασία της Αγίας Σοφίας ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη, σύσκεψη με θέμα την Αγία Σοφία, παρουσία και της Αντιπροσώπου μας στην UNESCO. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά. Εντούτοις, βέβαια,  για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO. O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε,  ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην UNESCO. Την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου. Καταλήξαμε με την κυρία Υπουργό στο να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες. «Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος. Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές,  η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις