Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρση ασυλίας για 11 βουλευτές ζητά η ευρωπαϊκή εισαγγελία – Σχηματίστηκε και δεύτερη δικογραφία

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο πολιτικών προσώπων: ενός πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ενός πρώην υφυπουργού - Η έρευνα συνεχίζεται και για 5 βουλευτές
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να στείλει στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία με την οποία ζητείται η άρση ασυλίας 11 βουλευτών.

Στη δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται και τα ονόματα ενός πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ενός πρώην υφυπουργού οι οποίοι ερευνώνται για πιθανή εμπλοκή.

Στην σχετική ανακοίνωση ζητείται η άρση ασυλίας των βουλευτών και ξεκαθαρίζεται πως 5 πρώην βουλευτές είναι επίσης υπό έρευνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η έρευνα «αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους».

«Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό ΕΚΠ και το ελληνικό εθνικό δίκαιο, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε στη Βουλή Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 ενεργών βουλευτών του Κοινοβουλίου σε έρευνα για εικαζόμενο καθεστώς οργανωμένης απάτης με τη συμμετοχή γεωργικών ταμείων. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό έρευνα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕΚΤ) στην Αθήνα (Ελλάδα) παρέπεμψε στην Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με την εικαζόμενη συμμετοχή ενός πρώην Υπουργού και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το EPPO έχει αρκετές συνεχιζόμενες έρευνες για ένα φερόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης στο οποίο εμπλέκεται δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληρωμών και Ελέγχου για Επαγγελματικά Βοηθήματα και Εγγυήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το σημερινό αίτημα για άρση της ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2021», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

«Προκειμένου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να μπορέσει να προχωρήσει με την παρούσα έρευνα και να διαπιστώσει τα γεγονότα, αναζητώντας παράλληλα ενοχοποιητικά αλλά και απαλλακτικά στοιχεία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, την άρση της ασυλίας 11 νυν βουλευτών του Κοινοβουλίου. 

Η έρευνα αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, απάτη μέσω υπολογιστή και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους. 

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή στο σχέδιο απάτης ενός πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την αναγκάζει να διασπάσει την τρέχουσα έρευνά της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν, δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση της τρέχουσας διαδικασίας. Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου τους ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών δικαστηρίων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», καταλήγει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσσωμη καταδίκη από την αντιπολίτευση για τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ: «Η βία δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και ΕΛΑΣ καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, με αιχμές, διαφοροποιήσεις και κοινή αναφορά στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης.
εμπρηστικές επιθέσεις σε στελέχη της ΝΔ, Θεσσαλονίκη
Κωστής Χατζηδάκης για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε στελέχη της ΝΔ: Να υψωθεί τείχος δημοκρατίας απέναντι στη βία
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε πολιτική απομόνωση των δραστών και όσων ανέχονται τη βία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζήση Ιωακείμοβιτς
Κωστής Χατζηδάκης
Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ζήση Ιωακείμοβιτς μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ενώ η κυβέρνηση μιλά για «δολοφονικές επιθέσεις» και η αστυνομία αναζητά τους δράστες
Μητσοτάκης
Έλενα Ακρίτα κατά Λιάνα Κανέλλη που παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με «χάπια κλιμακτηρίου»: Δεν παύει να είναι σεξισμός επειδή στόχος είναι ένας άντρας
Η Έλενα Ακρίτα φέρνει ως παράδειγμα τον χαρακτηρισμό «γυναικούλα», επισημαίνοντας ότι η προσβολή δεν βρίσκεται στον αποδέκτη, αλλά στην αντίληψη πως η σύνδεσή του με μια γυναίκα ή μια γυναικεία κατάσταση συνιστά εξευτελισμό
Η Έλενα Ακρίτα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Οι γνωστοί ανόητοι παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές, τους αξίζει αυστηρή τιμωρία»
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τις εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης