weather-icon °C AΘΗΝΑ

Οργή Γιάννου Παπαντωνίου για C4I: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τη “χυδαία λασπολογία της κυβέρνησης”!

Οργή Γιάννου Παπαντωνίου για C4I: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τη “χυδαία λασπολογία της κυβέρνησης”!
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι θα ασκήσει όλες τις ένδικες δυνατότητες για να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του.

Αναλυτικά ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρει:

“Ο παροξυσμός χυδαίας λασπολογίας που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή του «Δόγματος Πολάκη» κορυφώνεται. Τελευταίο κρούσμα η κατάθεση μάρτυρα, στελέχους της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή που υπηρέτησε στο υπουργείο εθνικής Άμυνας μετά το 2004. Ο μάρτυρας προσήλθε «αυτοβούλως» γιατί «ξαφνικά» θυμήθηκε μετά από 15 χρόνια ότι υπήρχαν φήμες διακίνησης παράνομων πληρωμών επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της σύμβασης για το C4I χωρίς να προσκομίζει κανένα στοιχείο – αφού δεν υπήρξαν παράνομες πληρωμές.
Επειδή έχει το θράσος να εμπλέκει και το όνομά μου, το μόνο που θέλω να δηλώσω είναι «φτάνει πια». Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Μόλις ανοίξει ο σχετικός φάκελος στη Βουλή, θα ασκήσω όλες τις ένδικες δυνατότητες που έχω στη διάθεσή μου για να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου. Όπως ακριβώς έκανα σε ανάλογη περίπτωση με τις δήθεν καταγγελίες του Γάλλου Μισέλ Ζοσσεράν, ο οποίος καταδικάστηκε από Γαλλικό δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση”.

Στη Βουλή η δικογραφία

Η δικογραφία που διαβιβάστηκε χθες, Παρασκευή, στην Βουλή, αναφέρει στο διαβιβαστικό της το όνομα του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι: «Ελέγχθηκε η παθητική δωροδοκία κατά μόνας, η από κοινό και κατ’ εξακολούθηση».

Η επίσημη ανακοίνωση της δικογραφίας στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (26.11.2018), με την έναρξη της συνεδρίασης.
Από την στιγμή λοιπόν, που θα ανακοινωθεί η δικογραφία στην Ολομέλεια θα ανοίξει και η δρομολόγηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

Αυτές είναι:

Πρώτον, η δικογραφία – που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείται από τα διαβιβαστικά έγγραφα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Βουλή και την δικογραφία που έχει έρθει σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι) – θα είναι διαθέσιμη σε ενημέρωση των κομμάτων. Στην φάση αυτή, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας στα κόμματα (εάν δεν είναι απόρρητου χαρακτήρα τα έγγραφα προανάκρισης που είναι σε εξέλιξη στην δικαιοσύνη ) ή εάν είναι τέτοια απόρρητα τα έγγραφα, όπως έγινε με την δικογραφία της Novartis, για να διασφαλιστεί η διατήρηση του απόρρητου της δικαστικής έρευνας , η δικογραφία να «ανοιχτεί « στην αίθουσα 168 της Βουλής, όπου οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές των κομμάτων και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί θα μπορούν να την διαβάσουν, να κρατήσουν σημειώσεις, αλλά όχι να πάρουν με οποιοδήποτε τρόπο αντίγραφα ή μέρος της δικογραφίας.
Το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσει είναι εάν κάποιο κόμμα κρίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα της δικογραφίας. Η υποβολή του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτεί 60 υπογραφές τουλάχιστον και το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής 30 υπογραφές.

Να υπενθυμίσουμε πάντως, ότι το θέμα της σύμβασης προμήθειας του συστήματος C4I, είχε εξεταστεί ως ενότητα διεξοδικά της εξεταστικής επιτροπή της Siemens, το 2010-2011. Τότε είχαν καταθέσει τόσο οι πρώην υπουργοί που είχαν συνάψει τη σύμβαση (Σκανδαλίδης, Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης) όσο και οι μετεγενέστεροι υπουργοί (Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιανάκης ) που είχαν με αποφάσεις τροποποιήσει τις συμβάσεις. Τότε η Εξεταστική Επιτροπή είχε διατυπώσει ότι υπήρχαν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά στο πόρισμα που έφτασε στην Ολομέλεια τελικά δεν υπήρξε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

#TAGS MM