Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Οργή της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν

Οργή της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν περί αναδιάρθρωσης συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, είπε ότι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων. «…Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε: «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και από την ηγεσία να καταλάβει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις νοοτροπίες, για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία τονίζει: “Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!
Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.
Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του”.

Σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρει: “Και στα θέματα αιχμής της εξωτερικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η κατάσταση είναι τραγελαφική. Η μία αντίφαση διαδέχεται την άλλη κι έτσι η μία κρίση διαδέχεται την άλλη.

Τώρα στο θέμα της απέλασης των Ρώσων πολιτών, τρέχουν να διαχειριστούν γεγονότα και καταστάσεις που έπρεπε να είχαν προλάβει.

Κι ακόμη: τί ακριβώς εννοεί ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Γιοχάνες Χαν όταν δηλώνει πως η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας «θα οδηγήσει σε αλλαγή των συνόρων»;

Η Κυβέρνηση πρέπει αμέσως να παράσχει στον ελληνικό λαό τις απαραίτητες διευκρινήσεις”.

Το ΚΚΕ “έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που κι αυτή – όπως και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ – έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων”.

Φραστικό λάθος ελπίζει ο  εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας να αποτελεί η πρωτοφανής δήλωσης του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

«Ο κ.Χαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία. Διαφορετικά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μάλλον είναι αστεία…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τσιόδρας σε ανάρτηση του στο Twitter.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις