Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης: Ορκίστηκαν, τους παρέδωσαν και… παρέλαβαν

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης: Ορκίστηκαν, τους παρέδωσαν και… παρέλαβαν

Έγινε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Έλαμψαν Μαρέβα Μητσοτάκη, Ευγενία Μανωλίδου, Τζένη Μπαλατσινού και… πιτσιρίκια.
Στην Κύπρο το πρώτο ταξίδι Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός.
Τέλος Αυγούστου τον… κάλεσε στο Βερολίνο η Μέρκελ.
Με αστεία, συγκίνηση και πολιτικό πολιτισμό οι τελετές παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία.

Ορκιστείτε παρακαλώ! Οι υπουργοί, οι αναπληρωτές, οι υφυπουργοί και όλα τα πρόσωπα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, θα βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί έγινε η ορκωμοσία τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και παρουσία του πρωθυπουργού.

Αμέσως μετά των ορκωμοσία, τα στελέχη της νέας κυβέρνησης σκορπίστηκαν στα υπουργεία τους, εκεί όπου τους περίμεναν οι προκάτοχοί τους για να γίνουν οι τελετές παράδοσης παραλαβές. Και θα ήταν… πολλές.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις live blog του newsit.gr

Πριν την ορκωμοσία η… “ακτινογραφία”

Προσπερνώντας τις εσωκομματικές ή… γεωγραφικές ισορροπίες κι επιδιώκοντας να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να μη χαθεί ούτε μία μέρα δουλειάς, ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ένα κράμα έμπειρων και δοκιμασμένων στελεχών και νέων προσώπων που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πολιτική, αλλά θεωρούνται επιτυχημένοι καθένας στον κλάδο του.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως 21 από τα συνολικά 51 μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι εξωκοινοβουλευτικοί, με την αναλογία ν’ ανέρχεται έτσι για πρώτη φορά στο 40%. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των 51 μελών του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να μην ενθουσιάζει πολλούς στο άκουσμά του, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα του σχήματος, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει ούτως ή άλλως στο Μαξίμου και μάλιστα σε στενό κύκλο, με την παρουσία μονάχα των υπουργών.

Εξαιρετικά σημαντικό κι ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι όλοι οι υφυπουργοί έχουν προκαθορισμένες αρμοδιότητες σε κάθε υπουργείο και όχι απλώς τον τίτλο του υφυπουργού, γνωρίζοντας από την πρώτη μέρα ποιο είναι το έργο τους, για το οποίο θ’ αναφέρονται απευθείας στο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, θ’ αναφέρονται στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος θ’ αναλάβει χρέη «προσωπάρχη» της κυβέρνησης, όπως είχε έγκαιρα παρουσιάσει το newsit.gr, σύμφωνα με το πρότυπο της γερμανικής Καγκελαρίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος σηματοδοτεί και το άνοιγμα της ΝΔ σε άλλους πολιτικούς χώρους και συγκεκριμένα στην Κεντροαριστερά. Έτσι, και οι τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί (Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης, Μενδώνη) προέρχονται από αυτό το χώρο, με τις αντιδράσεις πάντως να μην λείπουν, αφού όπως ενημέρωσε το ΚΙΝΑΛ οι δύο πρώτοι διεγράφησαν… με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη του Κινήματος Αλλαγής!

Η Όλγα Κεφαλογιάννη και το… παρασκήνιο

Ως προς το παρασκήνιο που συνόδευσε τις επιλογές Μητσοτάκη για τη νέα κυβέρνηση, η περίπτωση της Όλγας Κεφαλογιάννη ήταν η μοναδική που δεν εξελίχθηκε όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής επιθυμούσε τη συγχώνευση των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, προκειμένου ν’ αναλάβει το νέο υπερ-υπουργείο. Τα σχέδια Μητσοτάκη, όμως, ήταν διαφορετικά κι έτσι της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο φέρεται η ίδια ν’ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός κυβέρνησης και να γίνει υπουργός Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης και Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν από τα τελευταία πρόσωπα που συμπλήρωσαν το παζλ με την τοποθέτησή του ως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα τη μεταναστευτική πολιτική.

Ένα από τα στοιχήματα για τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αποτελεί αναμφισβήτητα η παρουσία Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι η ασφάλεια αποτελεί μαζί με την οικονομία τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις