Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ορκωμοσία νέας Βουλής: Πως ορκίστηκαν οι βουλευτές – Όλα όσα έγιναν

Ορκωμοσία νέας Βουλής: Πως ορκίστηκαν οι βουλευτές – Όλα όσα έγιναν
Φωτογραφία Reuters

Ορκωμοσία ήταν και… τελείωσε. Οι 300 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου φόρεσαν τα… καλά τους και εμφανίστηκαν το πρωί της Τετάρτης (17.07.2019) στη Βουλή για να ορκιστούν.

Η Βουλή δεν γέμισε μόνο νέα πρόσωπα. Υποδέχτηκε ξανά και κάποιους που… επιστρέφουν, όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Σοφία Σακοράφα.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Click4more: Πως θα κάθονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ σηκώθηκαν όρθιοι και όταν διαβάστηκε ο πολιτικός όρκος. Με τον οποίο ορκίστηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, ενώ εκείνοι της Ελληνικής Λύσης σηκώθηκαν μόνο στον θρησκευτικό.

Συνωστισμός για τον… Ιερώνυμο

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία.

Αυτή τη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος δεν κατέβηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και μετά τον αγιασμό αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Όταν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αποχωρούσε από την αίθουσα, τον ασπάστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι υπουργοί που κάθισαν στα υπουργικά έδρανα. Γενικά έγινε ένας μικρός… χαμός για να ασπαστούν οι υπουργοί τον Αρχιεπίσκοπο.

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στα υπουργικά έδρανα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Οι… πρώτοι, τα πηγαδάκια και οι παρουσίες στα θεωρεία

Παρών στα θεωρεία της Βουλής ήταν ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, η αδερφή του πρωθυπουργού, Κατερίνα Μητσοτάκη αλλά και ο Γιάννης Πεφκιανάκης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στα…ορεινά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το δικό τους πηγαδάκι οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας και Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι μπορεί και να συζητούσαν την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης μετά τις εκλογές.

Click4more: Η αριθμητική του νέου κοινοβουλίου

Όσον αφορά στο ποιοι κάθισαν… μπροστά μπροστά στις θέσεις των κομμάτων, μπροστάρηδες από πλευράς ΝΔ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Σταύρος Καλαφάτης, η Μαριέττα Γιαννάκου και Θανάσης Μπούρας.

Στις πρώτες σειρές των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Βούτση και τον Βασίλη Βασιλικό, στου ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος (κάθισε ανάμεσά τους), στου ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Θανάσης Παφίλης και στις θέσεις του ΜέΡΑ25 πρώτοι πρώτοι κάθισαν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Σοφία Σακοράφα και Κλέων Γρηγοριάδης.

Δείτε όλα όσα έγιναν στη Βουλή

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά. Από τους 300 βουλευτές, 61 είναι γυναίκες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και η ΜέΡΑ25 9 έδρες.

Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Φωτογραφίες: Reuters, InTime News

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις