Πολιτική

Όταν οι φονικοί σεισμοί έφεραν κοντά Ελλάδα και Τουρκία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ήταν περίπου τρεις ώρες, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30.10.2020) τα ανοιχτά της Σάμου, όταν έγινε γνωστή η επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει βοήθεια στη Σμύρνη, που υπέστη τεράστιες καταστροφές, με    ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.  

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστό το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο ομόλογο του, τονίζοντας ότι -παρά τις διαφορές τους- οι δύο χώρες πρέπει να μείνουν ενωμένες σε τέτοιες στιγμές. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί. 

Click4more: Σεισμός: Το “ευχαριστώ” Ερντογάν στον Μητσοτάκη και το μήνυμα αλληλεγγύης

Ήταν η πρώτη φορά, που ύστερα από περίπου οκτώ μήνες, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν λόγια… αλληλεγγύης, και όχι σκληρούς χαρακτηρισμούς. Πολλοί ελπίζουν ότι ίσως αυτή η τραγωδία, να είναι η αφορμή για να… σπάσει ο πάγος και να γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό, δεν είναι απίθανο να συμβεί, αν αναλογιστούμε ότι οι φονικοί σεισμοί του 1999 σε Ελλάδα και Τουρκία, αποτέλεσαν “κλειδί” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μία περίοδο που ο δρόμος της διπλωματίας οδηγούσε σε… αδιέξοδο.    

Οι σεισμοί του 1999

Στις 17 Αυγούστου 1999, ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ έπληξε το Ιζμίτ (Νικομήδεια), κοστίζοντας τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 50.000 είχαν τραυματιστεί. Ήταν τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων και μόλις λίγους μήνες μετά την υπόθεση Οτσαλάν, που είχε φέρει τις δυο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Ξαφνικά, το κλίμα άλλαξε. Δεν ήταν μόνο τα συνεργεία της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν. Οι Έλληνες έσπευσαν μαζικά να προσφέρουν αίμα για τους σεισμοπαθείς. Παρά το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Υγείας της Τουρκίας είχε στην αρχή φθάσει στο σημείο να δηλώσει ότι “δεν θέλουμε ελληνικό αίμα”, το κύμα εσυμπαράστασης και ανθρωπιάς των Ελλήνων αναγνωρίστηκε από τον τουρκικό λαό, αλλά και την κυβέρνηση του. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, στον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στη Πάρνηθα που στοίχισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, άνδρες της AKUT (της τουρκικής ΕΜΑΚ) έφτασαν άμεσα στην Αθήνα και έπιασαν δουλειά μαζί με τα ελληνικά σωστικά συνεργεία.

https://www.youtube.com/watch?v=59AiJfdNtwo

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρά πυρά ΠΑΣΟΚ για κόμμα Τσίπρα και δημοσκοπήσεις: «Συγκεκριμένα σύστημα επιδιώκουν τη διατήρηση της ΝΔ στη διακυβέρνηση»
Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει «επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης» και θέτει ερωτήματα για τις τελευταίες έρευνες - «Η στατιστική σηκώνει τα χέρια ψηλά»
Παρουσίαση νέου κόμματος Τσίπρα 10
Μητσοτάκης για Τεχνητή Νοημοσύνη: Χρειαζόμαστε νέο λειτουργικό σύστημα για το κράτος, έχουμε απόθεμα καινοτομίας για να διαπρέψουμε
Στο Ζάππειο, σε συζήτηση με τον CEO της ElevenLabs, ο πρωθυπουργός έθεσε τους τρεις άξονες για την επόμενη ημέρα της AI σε Δημόσιο, υποδομές και καινοτομία - Η αναφορά στα παιδιά, τα social media και τις νέες ρυθμίσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης, ElevenLabs
6
Μαρινάκης για τη θεωρία Δουδωνή περί μυστικής συμφωνίας ΝΔ – Τσίπρα: «Ακόμα δεν σφίξαν οι ζέστες»
Το ΠΑΣΟΚ το έχει κυριεύσει πανικός και μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας που υιοθετεί θεωρίες που ακόμα και οι γνήσιοι ψεκασμένοι θα ζήλευαν - Ο Τσίπρας θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω
Παύλος Μαρινάκης
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την διακήρυξη της ΕΛΑΣ - «Σημαία μας η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη»
«Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για ευρεία συμπαράταξη» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη Μαρία Λεπενιώτη, πρώην πρόεδρο του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Άρειο Πάγο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
116
ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη: Η dream team του Αλέξη Τσίπρα και ο νέος ρόλος του Διονύση Τεμπονέρα
Την ομάδα των 5 θα πλαισιώνουν κι άλλα πρόσωπα, περίπου 4 με 5, τα οποία θα βρεθούν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για να επικοινωνήσουν τις αρχές του νέου κόμματος
H dream team του Αλέξη Τσίπρα 41