Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κυρίτσης: Λέω το προφανές, οι εύποροι θα επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί

Κυρίτσης: Λέω το προφανές, οι εύποροι θα επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει οι τελευταίες του δηλώσεις για τους “Μένουμε Ευρώπη” που θα κληθούν να… βάλουν το χέρι στην τσέπη, ο Γιώργος Κυρίτσης δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από την άποψή του.

Αν και η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για διχαστική λογική, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. πήρε τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου που παραιτήθηκε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου) τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «λέω κάτι το οποίο είναι απολύτως προφανές για μία κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσωπο, με αριστερό πρόσωπο, όπως είναι η κυβέρνηση».

Λέει λοιπόν ότι η κυβέρνηση «μεροληπτεί υπέρ των πιο αδύνατων στρωμάτων και ότι οι φτωχοί πλήρωσαν πολύ μεγάλο μερίδιο της κρίσης. Τώρα, αναγκαστικά θα πρέπει και τα πιο εύπορα στρώματα να επωμιστούν αυτό που τους αναλογεί».

«Αν αυτό το πράγμα τους φαίνεται ιεροσυλία ακόμη και να το ακούνε, τι να πω εγώ», συμπληρώνει και ερμηνεύει τις αντιδράσεις «ως μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βρει ατζέντα υπό το φως ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και δεν πήγαν τα πράγματα όπως περίμεναν».

Όσον αφορά στην Ειδομένη, ο Γιώργος Κυρίτσης, που διατηρεί τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, θεωρεί πως «η ιστορία της Ειδομένης, έτσι όπως τη γνωρίσαμε το τελευταίο δίμηνο έχει τελειώσει». Διαβεβαιώνει ότι η εκκένωση και των άλλων άτυπων δομών στην ευρύτερη περιοχή θα γίνει στο ίδιο ειρηνικό πρότυπο.

«Όταν λέμε Ειδομένη εννοούμε τη συνολική περιοχή, που περιλαμβάνει και τα βενζινάδικα και τη γύρω περιοχή. Οπωσδήποτε θα υπάρξει επιχείρηση, η οποία θα είναι αστυνομικού τύπου, δηλαδή στο ίδιο πρότυπο, ειρηνική, και θεωρούμε πως και πάλι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ιδιαίτερο. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον καταυλισμό, πιστεύω ότι θα υπάρχει σταθερή αστυνομική παρουσία εκεί- τώρα τα λεπτομερή επιχειρησιακά δεν τα γνωρίζω. Και πιστεύω πως και ο όποιος εξοπλισμός έχει μείνει εκεί και είναι αξιοποιήσιμος θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μεταφερθεί και να αξιοποιηθεί, διότι ο χειρισμός του προσφυγικού συνολικά γίνεται με μία διαδικασία που προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι σε οικονομικό επίπεδο.

Παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά όπως λέει «προσπαθούμε κάθε φορά να βελτιωνόμαστε», ενώ επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τα παιδιά πρόσφυγες θα ληφθεί μέριμνα για την εκπαίδευσή τους. «Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει.

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, απαντά: «Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Οπωσδήποτε δεν θα μείνει όλος αυτός ο κόσμος εδώ για πάντα. Κάποιοι θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει και υπάρχει και κριτική, αλλά και αυτοκριτική από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βδελυγμία που επιδεικνύεται από άλλες χώρες. Κάποιοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κάποιοι θα μείνουν εδώ. Τώρα, τον Σεπτέμβριο, προφανώς τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει να πάνε σχολείο. Όσοι είναι εδώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη. Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε