Πολιτική

Οζούγκεργκιν: Να μην γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μια ζέστη και μια κρύο από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν. «Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να είναι σε διαρκή διάλογο και θα πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον με τρίτους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες “Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας παράλληλα ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες λαμβάνουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία που το ακολουθεί.

Ο Τούρκος πρέσβης είναι υπέρ του διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας ρίχνοντας πυρά στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λόγο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίζει μάλιστα ότι η «διαμάχη» για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ικανός λόγος να διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών. «Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους γείτονές σας ως γείτονες και όχι ανταγωνιστές ή αντιδίκους ή, ακόμα χειρότερα, ως αντιπάλους».

Στη ερώτηση για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης και το αυτό περιλαμβάνει αναφέρει. «Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή. Ομοίως, η Λιβύη έχει επίσης μία από τις μεγαλύτερες ακτές της περιοχής. Έτσι, για να μιλήσουμε για μια δίκαιη διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι δύο χώρες, εκ φύσεως, έχουν λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών δίκαιης οριοθέτησης βάσει του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Αυτό περιλαμβάνει ένα «μετά τη διευθέτηση» νησί της Κύπρου – χωρίς να προδικάζουμε πώς θα είναι η τελική συμφωνία».

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μας αν μιλούσε ο Ανδρουλάκης με τον Χατζηδάκη» – «Πολιτική αλητεία, ανακαλέστε τα ψεύδη»
«Τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «παζάρια το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει» και αυτό «ας το χωνέψει και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Νίκςο Ανδρουλάκης 20
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Γεωργιάδης τρολάρει τον Ανδρουλάκη για το κόκκινο γαρύφαλλο: Η έλευση του κόμματος Τσίπρα έχει άμεσες επιπτώσεις
«Μήπως τελικά στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως πιο γραφικός πολιτικός;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 29