Πολιτική

Παπαδημούλης για Κασσελάκη: «Έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη» – «Να κάνει τις αλλαγές που υποσχέθηκε»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η κατάσταση στο κόμμα μας είναι δύσκολη, πήραμε εντολή για αντιπολίτευση και δεν το κάνουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εν μέσω χάους στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να σε σέβεται το Σύνταγμα του κόμματος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας (23.10.23) τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «οφείλει να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που υποσχέθηκε στο κόμμα».

«Πιστεύω ότι πρέπει να υλοποιηθεί η συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρα για συλλογικότητα και συντροφικότητα», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης. 

«Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσουμε ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, που ήδη άρχισε να φθείρεται -με κριτική και αντιπρόταση-, να ανακάμψουμε στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό οφείλει να είναι το συλλογικό μας πλάνο», δήλωσε ο ίδιος. 

«Ανησυχώ, όμως, γιατί σήμερα αυτό που εκπέμπει ως εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες», πρόσθεσε.

«Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες»

Σε ερώτηση, αν αυτό αφορά όλο το κόμμα ή τον πρόεδρο, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αποδεκτή διαδικασία και σοβαρό ποσοστό. Αλλά το κόμμα έχει πρόγραμμα, θέσεις και όργανα. Ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας. Οφείλει να σέβεται το καταστατικό, που είναι το “Σύνταγμα” του κόμματος. Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες».

«Και φυσικά, πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές. Αλλά για να κάνουμε αλλαγές, πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν συλλογικά. Επομένως πιστεύω ότι πρέπει ο πρόεδρος να παρουσιάσει τις προτάσεις των αλλαγών που εισηγείται και να υλοποιηθεί η παρακαταθήκη που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συλλογικότητα και συντροφικότητα. Συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή; Όχι δεν συμβαίνει», συμπλήρωσε.

«Υπαρκτό το σενάριο μίας οδυνηρής ρήξης»

«Χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει του κόσμου τα κακά πράγματα. Τον κόσμο, όμως, δεν τον έχουμε στο τσεπάκι μας. Από τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι και το τελευταίο μέλος πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε σοβαρότητα, συλλογικότητα, αποτελεσματική αντιπολίτευση. Πρέπει να αποτρέψουμε το σενάριο μιας οδυνηρής ρήξης που είναι υπαρκτό», είπε. 

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, όπως είπε ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε: «εκεί θα καταθέσει ο καθένας ό,τι πιστεύει». «Γι’ αυτό που έχουμε ανάγκη και ζητά ο κόσμος όλοι έχουμε ευθύνη. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δηλώσεις του τύπου “εγώ εκλέχθηκα, δεν λογοδοτώ σε κανέναν, δεν λογαριάζω κανένα”, δεν βοηθούν».

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι όσοι δεν ψήφισαν Στέφανο Κασσελάκη, τώρα τον υπονομεύουν, είπε: «Αυτή η κατηγορία είναι εντελώς άδικη γιατί στήνει στον τοίχο χιλιάδες μέλη και στελέχη που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ανέβασαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5% στο 35%, τον έκαναν κυβέρνηση ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, και μπόρεσαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, να μειώσουν την ανεργία, να αυξήσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και τη διαφθορά».

Όπως τόνισε: «Ο Αλ. Τσίπρας, και όλοι μας, πιστωνόμαστε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη συλλογική επιτυχία και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστοιχα χρεωνόμαστε, ο Αλ. Τσίπρας και όλοι μας, την πτώση από το 35% και 31%, στο 20% και 18% στις τελευταίες εκλογές».

«Θα ήθελα να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται»

Όταν ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να παρέμβη ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την κρίσιμη ώρα, απάντησε: «Θα ήθελα να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα του υποδείξω τί και πώς θα το κάνει. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ… λόχος. Ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη με το 56%. Όσοι ψηφίσαμε την Έφη Αχτσιόγλου με ένα σεβαστό 44% έχουμε εξίσου τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό και τη συλλογική μας λειτουργία. Θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να θυμηθεί και να κάνει πράξη αυτά που είπε ο ίδιος ότι “ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος”, αλλά και όσα του είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για “συλλογικότητα και συντροφικότητα”».

Για το σενάριο διάσπασης, απάντησε: «Οι διασπάσεις συνήθως προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 650 υπογραφές η Μαρία Καρυστιανού κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της στον Άρειο Πάγο
Μετά την πρώτη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, το επιτελείο της προχωρά σε νέο κύκλο παρεμβάσεων και δημόσιων εμφανίσεων, με στόχο να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα του κόμματος
Στον Άρειο Πάγο Μαρία Καρυστιανού
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
172
ΠΑΣΟΚ: Προσωποπαγή τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού – Μόνη εναλλακτική στη ΝΔ ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα στελέχη του νέου κόμματος, τότε θα φανεί ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα», λένε, προεξοφλώντας ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Ανδρουλάκης
Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου τα νέα κόμματα Αλέξη Τσίπρα και Μαρίας Καρυστιανού: Οι «δεξαμενές» ψηφοφόρων και ο Αντώνης Σαμαράς
«Καθαρή εντολή» στη ΝΔ για την οικονομική σταθερότητα στη χώρα το πρόταγμα - Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο
Μέγαρο Μαξίμου 5
Το κόμμα Τσίπρα αποκαλύπτεται στο Θησείο: Η στρογγυλή σκηνή, ο Κραουνάκης και όσα θα πει ο πρώην πρωθυπουργός
Τι θα περιέχει η ιδρυτική διακήρυξη και σε ποιους θα απευθυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας - Η Διακήρυξη του κόμματος θα αποτελεί και έναν σχολιασμό της κατάστασης στη χώρα
O Αλέξης Τσίπρας 94
Παύλος Μαρινάκης: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια» – Τι είπε για Τσίπρα, Καρυστιανού
«Ο Τσίπρας δεν επέλεξε τον Ινιέστα και τον Τσάβι και πολιτεύτηκε με Πολάκη - Κωνσταντοπούλου» σχολιάζει με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης