Πολιτική

Παπανδρέου: “Απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στο ευρώ – Ο Σαμαράς δεν έχει καμμία δικαιολογία”

Η Ελλάδα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής με «αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητάμε όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου», είπε ο πρωθυπουργός στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αναπτύσσοντας την γραμμή με την οποία πάει στη Σύνοδο η κυβέρνηση είπε οτι:

– Πρώτον: στρατηγική μας απόφαση είναι να είμαστε και να παραμείνουμε στο ευρώ.

– Δεύτερον: αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητάμε, είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος, αλλά βεβαίως και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια.

– Τρίτον: να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη.

– Τέταρτον: η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία και να δώσει πια τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

– Πέμπτον: βασικός στόχος είναι επίσης όλες οι αποφάσεις μας να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε  ότι στην συνάντησή του την Τρίτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, του επανέλαβε την πρόσκληση του να ταξιδέψουν μαζί στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία περί μη ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική μας γραμμή, αυτή την έχω πει και δημόσια, την επανέλαβα και κατ’ιδίαν. Κατά συνέπεια, ούτε και εκεί ευσταθεί οποιαδήποτε δικαιολογία».

Επιτέθηκε δε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να μείνει έξω από το χορό, να μην αναλάβει τις ευθύνες. Θέλει να διατηρήσει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει, ίσως και ό,τι να ‘ναι. Είναι κρίμα για τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η μικρή φωτιά έγινε πυρκαγιά πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα σήμερα» και πρόσθεσε ότι «εμείς κάνουμε το καθήκον μας, μεταξύ άλλων, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, όχι μόνο για να μην κινδυνεύσει η 6η δόση, αλλά για να είμαστε και σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, σε μια κρίσιμη, ίσως την πιο κρίσιμη – και ελπίζουμε οριστική – διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον για το μεγάλο θέμα του χρέους».

Παραταύτα, σε ό,τι αφορά τις έντονες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες έχουν μια πραγματική βάση. Δεν είναι μόνο κάποιοι προνομιούχοι που αντιδρούν, επειδή χάνουν προνόμια». Αλλά επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα, τα διάφορα συμφέροντα που αντιστέκονται, να χτυπήσουμε αποφασιστικά την αδιαφάνεια και την ανομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λούκα Κατσέλη: “Κατανοώ αλλά αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 ως έχει”

“Θα γίνουμε … Αργεντινή Χ2”- Τι λένε οι βουλευτές για το “κούρεμα”

Ποιους φοβάται ο Παπανδρέου – Σήμερα κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης;

“Η μάχη των μαχών” και η “ισορροπία του τρόμου” εντός ΠΑΣΟΚ

Περικυκλώνουν τη Βουλή από νωρίς το πρωί – Αξημέρωτα στη… θέση του ο φράχτης!

Στις 14:00 το Υπουργικό Συμβούλιο

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής – Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Γιώργος Μυλωνάκης επέστρεψε σπίτι του – Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Πλέον θα λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται στο σπίτι, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του Τίνα Μεσσαροπούλου επιστρέφει τη Δευτέρα στην εκπομπή Happy Day
Γιώργος Μυλωνάκης 36
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 7
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 44
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 8
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 49