Πολιτική

Παπανδρέου – Βενιζέλος: Δύο “ξένοι” κάτω από την ίδια στέγη;

Το Ζάππειο Μέγαρο αναμένεται να είναι το "θέατρο" του επόμενου επεισοδίου στις εύθραυστες σχέσεις Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου - από 1 - 7 Σεπτεμβρίου δύο αίθουσες του Μεγάρου θα φιλοξενήσουν την έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή" ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου στο Περιστύλιο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ίσως στο κρισιμότερο Φθινόπωρο της 40χρονης ιστορίας του εισέρχεται σε λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία 5 χρόνια έχει επωμιστεί – μόνο του ή συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας – το βάρος της αποφύγης μίας ασύνταχτης χρεοκοπίας, γεγονός, που έχει οδηγήσει στην απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της εκλογικής του επιρροής.

Παρά τις δυσμενείς πολιτικές συνθήκες, η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζει ήδη την επετειακή εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει το Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου και θα κορυφωθεί με την ομιλία του προέδρου του και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πρώτη σχετική σύσκεψη, ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εκδήλωσης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Αυγούστου, ωστόσο στενοί συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου προιδεάζουν πως θα πρόκειται για μία βαρύνουσας σημασίας πολιτική παρέμβαση, που θα έχει αναφορές τόσο στο χθες της Δημοκρατικής παράταξης και πως αυτό επενήργησε στη Μεταπολίτευση όσο και στο σήμερα της πολιτικής επικαιρότητας και τις σοβαρότατες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η παράταξη όσο και η χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να υπενθυμίσει σε εχθρούς και φίλους πως η Μεταπολίτευση – παρά τις επί μέρους αστοχίες και τα κακώς κείμενα, που διαπιστώθηκαν – παραμένει η ομαλότερη και πλέον σταθερή περίοδος της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, ενώ θα αναφερθεί εκτενώς στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περίοδο. Ακολούθως, θα υπογραμμίσει πως το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρίου εξακολουθεί να αγωνίζεται για τη σωτηρία της χώρας, την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία μακριά από τις σειρήνες της εύκολης δημαγωγίας και του λαικισμού, που υιοθετούν τα κόμματα αριστερότερα αυτού.

Τις ίδιες ημέρες, πάντως, σε δύο αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου “Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή’, η οποία κατ ουσίαν αποτελεί την Παπανδρεική εκδοχή του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τις λεπτομέρεις της οποίας “έκλεισε” σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και παρ ολίγον πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει με την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και απ ευθείας επικοινωνία Βενιζέλου – Παπανδρέου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, “κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας”. Την εκδήλωση θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: “σκοπός της Εκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μίας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό”.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου οι δύο εκδηλώσεις δεν έχουν επ ουδενί αντιθετικό χαρακτήρα, εξάλλου, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ “θα προσκληθούν άπαντες, εννοείται και ο πρώην πρωθυπουργός”. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πάντως, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει με την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και απ ευθείας επικοινωνία Βενιζέλου – Παπανδρέου.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφθασαν σε οριακό σημείο πριν από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, όταν ο κύριος Παπανδρέου συμμετείχε με τον Φώτη Κουβέλη στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου της Μαριλένας Κοππα ενώ είχαν τραυματιστεί σοβαρά, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατεψήφισε προ ολίγων μηνών το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκαλώντας τη μήνι του κυρίου Βενιζέλου. Έκτοτε, αμφότεροι αντιμετωπίζουν με προσοχή τις μεταξύ τους σχέσεις, ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα του να εκφράζεται κατά το δοκούν για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής παράταξης αλλά και το μέλλον της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνας εξελίξεων ο Σεπτέμβριος – Τα καρφιά στον Μητσοτάκη

 

Έξαλλη η Σοφία Παπανδρέου: Το Καστρί ούτε πωλήθηκε ούτε πωλείται

Στο σφυρί το Καστρί! Η Σοφία Παπανδρέου πουλάει 4 μεζονέτες

“Οι σημερινοί κυβερνήτες με πρόσχημα το δημοψήφισμα, έριξαν την κυβέρνηση του Γιώργου”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
H Κίμπερλι Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean για την επένδυση «μαμούθ» 1,35 δισ. ευρώ 
«Οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κορέας για να χτίσουν μαζί ένα πιο ασφαλές και ευημερούμενο μέλλον» τονίζει η Αμερικανίδα πρέσβης στην Αθήνα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Εμφύλιος στη Νέα Αριστερά για τα μάτια του Τσίπρα: Όσοι πάρουν την απόφαση να μας διασπάσουν θα κριθούν αυστηρά
«Η απόφαση δεν έρχεται ως αποτέλεσμα επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος αλλά συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση και τη δημιουργία της ΕΛΑΣ» σημειώνουν κύκλοι της Πατησίων
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς και προεδρεύων του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης 31
Νίκος Μαραντζίδης: «Από σκαιός αντικομμουνιστής αναβαθμίστηκα σε Τζέιμς Μποντ» – Η απάντηση στο δημοσίευμα ότι είναι πράκτορας των Βρετανών
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αποκάλυψη των Anonymous σχετικά με τη συνεργασία του Νίκου Μαραντζίδη με ΜΚΟ αντιρωσικής προπαγάνδας που χρηματοδοτούνταν από το Φόρεϊν Όφις
Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης
Τίτλοι τέλους για τη Νέα Αριστερά: Αποχωρούν την Τρίτη Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και άλλοι 3 βουλευτές
Την αποχώρησή τους αναμένεται να ανακοινώσουν οι: Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 259
Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός και αρχιτέκτονας των μεγάλων πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων – Θλίψη για τον θάνατό του
Η θητεία του στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημαδεύτηκε με μια σειρά από σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις στα οποία ο Νίκος Ταγαράς άφησε τη σφραγίδα του
Ο Νίκος Ταγαράς 12