weather-icon °C AΘΗΝΑ

Paradise Papers: Τι απαντά η Μαρέβα Μητσοτάκη

Paradise Papers: Τι απαντά η Μαρέβα Μητσοτάκη

Το όνομα της συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται στα περιβόητα Paradise Papers. Η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική.

Επίσης, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Την περίοδο εκείνη ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κα Μητσοτάκη μεταξύ άλλων αναφέρει σε μακροσκελή της απάντηση στο Έθνος ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου».

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου 2010

Η Eternia Capital Management ιδρύθηκε από την δικηγορική εταιρεία Appleby, τον Μάρτιο του 2010 στα νησιά Κέιμαν. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.

Την περίοδο εκείνη η κα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους. Μαρέβα Μητσοτάκη Paradise Papers

Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας, που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμός τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore.

Τι απάντησε η Appleby

Για το αν έγιναν οι πρέπουσες ενέργειες εκ μέρους της Appleby στην περίπτωση της Eternia, αλλά και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους η εταιρεία δεν απάντησε.

Η κα Γκραμπόφσκι ρωτήθηκε επίσης από το Εθνος, αν της είχαν ζητηθεί επιπλέον έγγραφα στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων δεούσης επιμέλειας. Απάντησε ότι επειδή εκείνη την περίοδο που της εστάλησαν τα ερωτήματα ήταν στο εξωτερικό, δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί.

«Θεωρώ όμως βέβαιο, ότι θα είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Η σύνδεση Μαρέβας Μητσοτάκη – Eternia Capital δεν είναι κάτι νέο

Όπως αναφέρει το Εθνος, η σύνδεση της κας Μαρέβα Μητσοτάκη, με εταιρεία υπο την επωνυμία Eternia Capital, δεν είναι κάτι το νέο. Η ίδια στο βιογραφικό της, αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοκοινομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα, δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Πάντως, σύμφωνα με το Εθνος, στο βιογραφικό της δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας. Δημοσιεύματα συνέδεαν την κα Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία. Η δεύτερη, ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός από την συμμετοχή του στο e-food.

Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας της κας Γκραμπόφσκι.

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Κυρκίνη

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με την δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω την λύση της όπως και έπραξα», ανέφερε στο Εθνος ο κ. Κυρκίνης.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η Eternia Capital Advisors «δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ρωτήθηκα».

Μαρέβα Μητσοτάκη: Ήταν όλα νόμιμα, έχασα και χρήματα λόγω της κρίσης

«Η Eternia Capital Management, ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία “Goldman Sachs Execution & Clearing LP” και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα “JP Morgan London”. Ο θεσμικός ρόλος των δυο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών οργανισμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti  Money Laundering (AML) ελέγχους.

Επιπλέον, όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Ελεγκτές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου, ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση την συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας και από τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος.

Στην διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010 – Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα. Και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του, έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα “JP Morgan London”. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με την συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της “Goldman Sachs”, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων», δήλωσε η κα Μαρέβα Μητσοτάκη.

«Με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα»

Επίσης, η κα Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε για την υποβολή αναφοράς ύποπτων συναλλαγών, αναφέρει ότι με τα διαδικαστικά ασχολιόταν ελάχιστα.

«Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε την λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας και τη συμμόρφωσή της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την (anti money laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».

Οι σημειώσεις του δικηγόρου και ο “Σταύρος” από την Ελλάδα

Στις 30 Μαϊου 2012 υπάλληλος της δικηγορικής εταιρείας, Appleby, αναφέρει σε σημειώσεις ότι ήρθε σε επικοινωνία μέσω email με έναν Σταύρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «δικηγόρο του πελάτη στην Ελλάδα». Σε αυτές αναφέρει ότι η λήψη αποφάσεων για την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, αναβλήθηκε λόγω εκλογών στην Ελλάδα και πως οι αποφάσεις θα παρθούν τις πρώτες δυο εβδομάδες του Ιουνίου.

Στις σημειώσεις της Appleby υπήρχε η παράκληση να παραταθεί το deadline. Τελικά, η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012.

Γι΄αυτό το θέμα η κα Μητσοτάκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημίες που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές. Επενδυτική απόφαση που ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για την λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε ληφθεί πριν από τις εκλογές».

Και συνεχίζει: «Ειρήσθω, δε, εν παρόδω, ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου».

Πότε διαγράφηκε από τα μητρώα η Eternia Capital Management

Ηταν 30 Ιανουαρίου 2015 όταν η Eternia Capital Management διαγράφηκε από τα μητρώα των Κέιμαν. Σε αρχεία της Appleby η Eternia Capital Management το 2013 φαίνεται ότι χαρακτηριζόταν ενεργή με μια σημείωση μάλιστα ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη.

Σε άλλα αρχεία της Appleby και το 2014 χαρακτηριζόταν πάλι ενεργή με την σημείωση ότι επίκειται το κλείσιμό της.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

#TAGS MM