Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Παραδοχή Μουζάλα: Το πραξικόπημα στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό

Παραδοχή Μουζάλα: Το πραξικόπημα στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό

“Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Και μια τέτοια εξέλιξη η Βουλή θα πρέπει να το αντιμετωπίσει σύσσωμη. Και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε… Δεν το λέω για να σπείρω σε πανικό”.

Αυτό ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ γα την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο κ. Γιάννη Μουζάλας, αναφερόμενος στους κινδύνους να αυξηθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, δεν έκρυψε την ανησυχία του και προειδοποίησε πως “τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανώς επιπτώσεις στο προσφυγικό Και η Βουλή θα πρεπει να το αντιμετωπίσει σύσσωμη και η δουλειά της Βουλής είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε. Δεν το λέω για να σπείρω πανικό αλλά το πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει και όσο ποιο χαμηλούς τόνους έχουμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το όποιο πρόβλημα υπάρξει…”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έκρυψε ότι “δεν θα είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο για την εκπαίδευση των όλων των παιδιών…” και σημείωσε ότι “όποιος λέει πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό σε τόσο σύντονο χρόνο να γίνει για το σύνολο των παιδιών των προσφύγων και μεταναστεύων δεν λέει την αλήθεια…” αυτή η προορετική  τάξη εκμάθησης ελληνικών είπε ο αναπληρωτής υπουργός “θα δημιουργηθούν και θα γίνουν είτε στα camps φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν είτε λειτουργήσουν σε δημοτικά σχολεία τη χώρας…”.

Αναφορικά με τα έκτακτα κοινοτικά κονδύλια που χορηγήθηκαν στην χώρα μας, είπε ο κ. Γιάννης Μουζάλας ότι το 2015 ήταν 51,9 εκατ. ευρώ συνολικά. Ένα μέρος από αυτά δόθηκαν απευθείας στο Κράτος και διατέθηκαν για τις ανάγκες της ΕΛΑΣ και το ΛΣ και ένα άλλο μέρος, περίπου 24,13 εκτ. ευρώ δόθηκε από την ΕΕ απευθείας σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Τα χρήματα προς το κράτος (ΕΛΑΣ και ΛΣ) αυτά μπορούσαμε και εσείς – είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης- μπορείτε να τα ελέγξετε που πήγαν.

Τα υπόλοιπα όμως που δόθηκαν σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις αυτά τα χρήματα ούτε εσείς, ούτε εμείς ως κράτος μπορούμε να τα ελέγξουμε που και σε ποια αναλογία δαπανήθηκαν στην χώρα μας ή πήγαν σε λειτουργικές ανάγκες των Οργανισμών αυτών. Αυτά τα χρήματα των ΜΚΟ και των διεθνών οργανισμών σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, βάση των αποφάσεων της ΕΕ ελέγχονται από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα που αξιολογούν τις δαπάνες και την υλοποίηση των προγραμμάτων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν.

Σε ότι αφορά τα έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δοθούν για το 2016, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως είναι και πάλι λιγότερα των αναγκών. Καθώς ανέρχονται σε 210,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 152,62 θα πάνε σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ και τα οποία πάλι δεν μπορούμε εμείς ως ελληνικό κράτος να τα ελέγξουμε. Ο έλεγχος, σημείωσε ο κ. Γιάννης Μουζάλας αυτών των χρημάτων ήταν κάτι που θα θέλαμε να μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς με τις κρατικές μας δομές. Το υποστηρίξαμε στα κοινοτικά όργανα, αλλά δεν καταφέραμε να το πετύχουμε…
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε