Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Παραίτηση Λοΐζου: Επικοινωνιακό φιάσκο και… μονόδρομος σε δέκα μέρες!

Λοΐζου
Φωτογραφίες από Facebook: Mirsini Loizou

Η Μυρσίνη Λοΐζου παραιτήθηκε μόλις δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση πως θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σύννεφα που “φούσκωσαν” από την… day one και μετατράπηκαν σε “καταιγίδα” την 10η.
Όλες οι απαντήσεις στο γιατί η κόρη του σπουδαίου Μάνου Λοΐζου “έπρεπε” να παραιτηθεί.
Το “εκρηκτικό” παρελθόν και η υπόθεση με την σύνταξη της μητέρας της που έκανε τα πράγματα μη αναστρέψιμα.

Κουβαλά… ένα όνομα – μια ιστορία. Ο λόγος για την Μυρσίνη Λοΐζου, η οποία ξεκίνησε και… ολοκλήρωσε το ταξίδι της προς τις κάλπες για τις ευρωεκλογές μέσα σε μόλις δέκα ημέρες.

Η Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του σπουδαίου Μάνου Λοΐζου, ήταν ανάμεσα στα πρώτα 16 ονόματα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιό του στις 12.03.2019. Μια υποψηφιότητα που έμελλε να αποδειχθεί “προβληματική” για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκινούσε την προεκλογική ευρω-κούρσα με το μειονέκτημα του… κυβερνώντος κόμματος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην φθορά που παρατηρείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις κάλπες με “βάρη”, κάποια εξ αυτών πολύ σημαντικά:

– Τις δύσκολες μνημονιακές αποφάσεις που πήρε.
– Τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι.
– Την Συμφωνία των Πρεσπών που προκάλεσε μεγάλη φθορά.

Έτσι, το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος και της κυβέρνησης, κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα με προσοχή όσον αφορά στις ευρωεκλογές, ώστε να “κατέβει” με όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο, ούτως ώστε μια ενδεχόμενη ήττα, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να έρθει, να είναι “διαχειρίσιμη“, ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν (σ.σ. σύμφωνα πάντα με όσα διατείνεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός).

Ήδη από την ανακοίνωση των πρώτων 16 υποψήφιων, το όνομα Μυρσίνη Λοΐζου ενεργοποίησε… καμπανάκια, αφού όπως συμβαίνει συνήθως, ήρθαν στο φως παλιότερες δηλώσεις και αναρτήσεις της.

Τόσο αυτή για τα θύματα του Σάββα Ξηρού και της 17 Νοέμβρη, όσο και εκείνες για τις βόμβες μολότοφ (που χαρακτήριζε “φορτιστές βενζίνης αυτοκινήτου”), για το τρομο-δέμα στον Λουκά Παπαδήμο, για τις άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κι αν κάποιοι έδειχναν… ψύχραιμοι επειδή αυτά ανήκαν στο παρελθόν, ήρθαν και τα… φρέσκα κουλούρια, με την υπόθεση της σύνταξης της μητέρας της…

Το… απευκταίο

Το τελευταίο, λοιπόν, που ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ήταν ένα επικοινωνιακό “πλήγμα” με τις ευρωεκλογές. Και τελικά δεν προέκυψε  “πλήγμα”. Προέκυψε… φιάσκο!

Η υπόθεση της Μυρσίνης Λοΐζου μόνο κακό έκανε -επικοινωνιακά- στο κυβερνών κόμμα, με την παραίτησή της που τελικά ήρθε λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις για την σύνταξη της μητέρας της, που έπαιρνε παράνομα για 5,5 χρόνια μετά τον θάνατό της, να μοιάζει απολύτως απαραίτητη.

Δεν είναι μόνο η απώλεια του “ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς” το οποίο έγινε… αστραπιαία σύνθημα στα χείλη των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και το ότι ο “πόλεμος” της αντιπολίτευσης στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα ήταν -δεδομένα- διαρκής και αυξανόμενης έντασης μέχρι και το… άνοιγμα της κάλπης.

Γρήγορα η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε να “πυροβολεί”, να ζητά την αποπομπή της και να φτάνει να στηλιτεύει την… απουσία της λέξης “συγγνώμη” από την επιστολή παραίτησης της Μυρσίνης Λοΐζου.

Συνεπώς η όλη υπόθεση έμοιαζε για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο… ορισμός του lose-lose. Και η παραίτηση, απαραίτητη…

Το χρονικό μιας παραίτησης που έμοιαζε μονόδρομος

Ήταν περίπου 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής, 23.03.2019, όταν γινόταν γνωστή η είδηση πως η παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου γινόταν δεκτή από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρωθυπουργός φεύγοντας από τις Βρυξέλλες ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα κάνει τελικά αποδεκτή την παραίτηση της κας Λοΐζου και απάντησε: «Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν έχω ενημερωθεί αυτή την στιγμή».

Η πολιτική θύελλα και η “απαραίτητη” παραίτηση

Όπως προαναφέραμε, τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονόδρομος η αποδοχή της παραίτησης της κας Λοΐζου καθώς η πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα δυο εφημερίδων ήταν δύσκολο να κοπάσει. Πολύ δε μάλλον μετά τις αποκαλύψεις με σχετικά έγγραφα από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα για το θέμα της σύνταξης της νεκρής μητέρας της Μυρσίνης Λοΐζου την οποία η ίδια φέρεται να λάμβανε παράνομα επί 5,5 χρόνια. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκε αν υπήρχαν νομικά κωλύματα σε σχέση με την υποψηφιότητα της κας Λοΐζου.

Click4more: Μυρσίνη Λοίζου: «Πανηγύρι» στο Twitter με οργή και… προτάσεις αντικατάστασης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Μυρσίνη Λοΐζου, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, εισέπραττε για χρόνια τη σύνταξη της μητέρας της Μάρως, η οποία πέθανε τον Αύγουστο του 2007 σε ηλικία 67 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο. Σύμφωνα πάντα με τον «Φιλελεύθερο», οι ίδιες πηγές που επικαλείται, ανέφεραν ότι υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Μυρσίνης Λοΐζου για παράνομη είσπραξη της σύνταξης. Περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης αυτής η εφημερίδα αναφέρει ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2019 το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αναβάλει τη σχετική δίκη, επειδή δεν είχε κληθεί νομίμως η κατηγορούμενη. Τελικώς η νέα δικάσιμος της υπόθεσης ορίστηκε στις 14 Μαΐου, 12 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, για χρέη προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση.

Στην συνέχεια έκανε την εμφάνισή του και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Σάββατο λόγω 25ης Μαρτίου, το οποίο αναφέρει ότι «η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Λοΐζου εισέπραττε παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη της μητέρας της που είχε πεθάνει και το 2017 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με την απόφαση 905 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από 28 Φεβρουαρίου του 2017 η Μυρσίνη Λοΐζου «ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα €52.000 για 69 μήνες. Μέχρι σήμερα, η κυρία Λοΐζου δεν έχει πληρώσει τίποτα και με τις προσαυξήσεις, χρωστά το συνολικό ποσό των 94.000 ευρώ. Τον Μάιο του 2019 η κυρία Λοΐζου δικάζεται και πάλι για φορολογικά αδικήματα».

Η επιστολή παραίτησης της Μυρσίνης Λοΐζου

Σε μια μακροσκελή επιστολή η κα Λοΐζου κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από κάποια ΜΜΕ και μιλάει για δυο ξεχωριστές υποθέσεις και υποστηρίζει για το θέμα της σύνταξης της μητέρας της ότι παρότι εκείνη το δήλωσε αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες η σύνταξη συνεχιζόταν να καταβάλλεται γεγονός που συμβαίνει συχνά, όπως υποστηρίζει, λόγω γραφειοκρατίας. Εξηγεί επίσης ότι αναγνώρισε το χρέος της για την υπόθεση αυτή και το αποπληρώνει. Η κα Λοΐζου λέει επίσης ότι έχει επίσης ένα χρέος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους 180.000 ευρώ από την επιχείρηση που διατηρούσε με τον πρώην σύζυγό της.

«Θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο»

«Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο», λέει η κα Λοΐζου.

Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής της η Μυρσίνη Λοΐζου

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν.  Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν.  Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος», καταλήγει η Μυρσίνη Λοΐζου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις