Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Παρακολουθήσεις: Αστυνομικοί οι «χειριστές» του Predator αποκαλύπτει Το Βήμα – Ο ρόλος έμπειρης αξιωματικού

Παρακολουθήσεις: Αστυνομικοί οι «χειριστές» του Predator αποκαλύπτει Το Βήμα – Ο ρόλος έμπειρης αξιωματικού

Νέα στοιχεία για τη χρήση του Predator και μάλιστα από αστυνομικούς που είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ φέρνει σήμερα (20.11.2022) στο φως η εφημερίδα Το Βήμα, σε νέο δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος υπογράφει το θέμα για τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, αναφέρει ότι το παράνομο λογισμικό σύστημα Predator είχε «εγκατασταθεί» σε διώροφο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και λειτουργούσε την περίοδο 2020 – 2022 και μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονταν εν ενεργεία αστυνομικοί, αποσπασμένη στην ΕΥΠ.

Οι αστυνομικοί αυτοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν μετατεθεί κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Μετά τις αποκαλύψεις, αναφέρει Το Βήμα, οι αστυνομικοί αυτοί επέστρεψαν άρον άρον στις υπηρεσίες τους.

Η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊσταμένη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. με μεγάλη εμπειρία, καθώς είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος «νομίμων συνακροάσεων» ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές.

Ο αστυνομικός αυτός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στην Ελλάδα. Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός, η οποία υπέγραφε και το αίτημα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτις του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Ο Κοντολέων διατηρούσε διαρκή επαφή, σύμφωνα με Το Βήμα, με τον Λαβράνο, με επισκέψεις και στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό.

Σε ένα τρίγωνο που αποτελούνταν από τους Λαβράνο, Κοντολέοντα και την αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που ουσιαστικά φέρεται να συμμετείχαν στην εγκατάσταση ή κάποιοι εξ αυτών και στη διαχείριση του λογισμικού υφαρπαγής όλων των δεδομένων από κινητά δεκάδων στόχων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις